Горњи Милановац

ПАРТИЗАН  САМ, ТИМ  СЕ  ДИЧИМ…

У Дому културе у центру Горњег Милоновца одржан је 19. Сабор борачке организације уз звуке и поруке традиционалне химне ”Партизан сам, тим се дичим”.

Више стотина учесника са бројним гостима и представницима локалне власти и Војске Србије и сличних друштвених удружења сумирали су рад, али и подсетили се легендарних ослободилачких дана на крају Другог светског рата кад је Милановац ослобођен у септембру 1944.

О томе је говорио секретар Општинског одбора СУБНОР-а Влајко Јовановић, наглашавајући да су многи Таковци прошли победоносни пут заједно са борцима Друге пролетерске бригаде, а ослобођење поробљеном граду донели су неустрашиви ратници из састава 17.народноослободилачке ударне бригаде заједно са Црвеном армијом која се прикључила српским и осталим пролетерима у изгону непријатељских фашистичких трупа састављених од Немаца и 600 четника Драже Mихаиловића и око 120 припадника СДК и Недићеве страже уз још 350 четника на положајима Брђанске клисуре.

Сурово су чували положаје четници и Недићевци, држали се заповести официра хитлеровске солдатеске, немилосрдно обрачунавајући се са народом и, осетивши да им се ближи распад, уништавали објекте инфраструктуре међу којима и железничку пругу.

Бројни непријетељ је устукнуо пред партизанима – ослободиоцима, почели су да беже главом без обзира ка Чачку  и Милановцем се разлегла дуго очекивана песма, на улицама је заиграло коло, на напаћена лица становника вратио се осмех. Многи од њих су пожелели да учествују у завршним операцијама за ослобођење земље.

На 19. Сабору говорио је и председник СУБНОР-а Србије проф др Миодраг Зечевић:
”Ретко која генерација је доживела, као што се то догодило партизанској, да покретачка идеја за коју се борила буде остварена до толиких висина да постане водиља човечанства. Само је то успело антифашизму коме свет све више одаје признање, а нама из НОБ и НОП признаје врхунски значај као победницима, заједно са СССР и Британијом и САД, над хитлеровском Немачком у Другом светском рату.

Сад се сви ките антифашизмом, хтели би да прикаче лажне медаље и прикажу заслуге и поред тога што су били под руку са окупаторима, а долази време кад разни фалсификатори историје, посебно изђикали после 2000. године, морају да положе рачуне због измишљотина рехабилитовања квислинга”.

Председник Зечевић се заложио, износећи низ позитивних примера из разних делова Србије, да СУБНОР окупља што више потомака, симпатизера, омладине, нарочите школске, која је и наставним плановима закинута за истину о правом стању у борби за слободу против фашизма.

У милановачком Дому културе изведен је и врло успешан уметнички програм, у коме су учествовали млади чланови ансамбла игара друштва ”Типопластика”.

У раду Сабора су, иначе, суделовали и члан Председништва СУБНОР-а Србије Душан Чукић и председник Окружног одбора у Чачку, Пантелија Васовић.

Делегација Републичког одбора је у Горњем Милановцу посетила и споменички комплекс на Брду мира, где су, у борбама за ослобођење Таковског краја од фашиста и њихових активних савезника, сахрањени посмртни остаци 842 борца и још 295 стрељаних од непријатеља. Ту се налазе и обележја за 408 војника и официра Црвене армије, као 3000 ликвидираних интернираца са подручја Југославије у нацистичким логорима у Норвешкој у време Другог светског рата, од којих се само са подручја Такова и Рудника није вратило 33, у хитлеровском логору смрти у Маутхаузену убијено је шесторо становника овог краја.

Организација СУБНОР-а милановачке општине са пијететом чува успомене, знајући да народ који не поштује прошлост не може се надати ни бољитку у будућности.