Ваљево

СЕЋАЊЕ НА СЛАВНЕ ПРОЛЕТЕРЕ

Поводом Дана ослобођења Ваљева, у град на Колубари су стигле из Београда делегације секција Прве пролетерске и Шесте личке пролетерске „Никола Тесла“, две славне дивизије Оперативне групе НОВЈ које су у тој операцији продора Западном Србијом, запућене ка Београду, под командом легендарних партизанских команданата Васа Јованића и Ђока Јованића.

Трочлану делегацију Републичког одбора СУБНОР-а стиглу са пролетерима из Београда, предводио је члан Председништва Младен Качавенда.

На свечаност града, којом је обележена 69.годишњица ослобођења, делегације су, под руководством председника секција, пуковника Зденка Дупланчића и генерала Андрије Рашете, положиле венце и цвеће на спомен-обележја бораца погинулих у тој операцији, подигнута у Партизанском спомен-гробљу на Крушику. Пролетери, њихови потомци и поштоваоци, стигли из Београда, поклонили су се сенима народних хероја овог краја, као и пред споменицима 261 борца за слободу које је пуковник Дража Михаиловић, на основу споразума са Немцима одржаног 11. новембра 1941. у Дивцима код Ваљева, изручио, на превару похватане окуптору који их је за одмазду стрељао, а четничко командовање, у замену, добило муницију за борбу против партизана.

После краћих излагања у славу изгинулих и победника, изведен је пригодан уметнички програм чији је носилац била група певача са тромеђе Лике и Босанске Крајине, одевени у атрактивне ношње народа тог краја.

Делегације пролетера и њихови гости обишли су гроб славне поетесе Десанке Максимовић у слободарској Бранковини и разгледали Народни музеј Ваљева.

Испред Споменика погинулим у борбама за ослобођење Ваљева другови генерал Рашета и првоборац славне Шесте личке Милан Сурла уручили су чланске карте бораца НОР-а шесторици нових чланова Секције.