Београд

ПРИЗНАЊЕ   ЗА   РАД

У Београду, у просторијама Општинског одбора СУБНОР-а Савског венца, одржана је свечаност поводом уручивања признања за рад двојици ветерана борачке организације.

Градски одбор СУБНОР-а Крагујевца је, наиме, одлучио да поводом празника оснивања наше организације и обележавања дана кад су се 1941.године у шумадијском селу Дулене команданти партизанских одреда Србије договорили о енергичном супротстављању изузетно јаким фашистичким окупаторским трупама хитлеровске Немачке, награди прегаоце који су у дугом низу година ширили ослободилачку традицију и антифашистичку борбу.

Председник Градског одбора СУБНОР-а Крагујевца, проф. Жељко Зиројевић, уручио је признања пуковнику Зденку Дупланчићу, председнику Секције Прве пролетерске бригаде и председнику Општинског одбора СУБНОР-а Савског венца, као и пуковнику Ивану Матовићу, главном и одговорном уреднику листа ”Борац” и члану Републичког одбора СУБНОР-а Србије. Зиројевић је топлим речима образлагао одлуку и набрајао разлоге за награђивање, а добитници су захвалили и заслуге приписали и својим многобројним сарадницима и чланству.

Свечаности су присуствовали и чланови Председништва Душан Чукић и Борка Нешковић, као и координатор СУБНОР-а у Крагујевцу Милић Цветковић, а и више чланова Секције Прве пролетерске бригаде  и Општинског одбора СУБНОР-а Савског венца. На скупу је, иначе, истакнуто да Секција има 160 чланова, од којих су десеторица из славног партизанског строја Прве пролетерске на оснивању 22. децембра 1941.у босанском Рудом – сви они су, на дику и понос, наравно, чланови масовне и јединствене борачке организације Србије.

На скупу у Београду је Жељку Зиројевићу уручена Медаља борца у знак признања за афирмацију трајних вредности НОР и антифашизма и за зближавање и пријатељство народа.