Гргуревци

СТАРИ ПАМТЕ, МЛАДИ ДА НЕ ЗАБОРАВЕ

У сремском селу Гргуревци одржана је комеморација поводом 71. годишњице највећег фашстичког терора над недужним грађанима кад је 1942.године, у једном дану, убијено 300 недужних људи.

Очевидац страшног злочина, Бранко Лођиновић, подсетио је велики скуп бораца, грађана и деце основне школе у Гргуревцима, говорећи испред споменика: ”Пре Другог светског рата живео је овде вредан и миран народ, међу којима и седамдесет породица немачке националности. Сви су се поштовали, али првих дана окупације, те исте комшије, обукле су већ припремљену униформи и ступиле у састав војске фашистичке Немачке. На месту где је сада споменик, унапред је ископана огромна рупа, наводно за градњу циглане. Тога 5.јуна 1942. године, објављено је да сви мушкарци, војно способни, дођу на ово место, ко не дође биће убијен. Народ се одазвао позиву, не знајући шта их чека. Цео тај дан, све до после подне, трајало је стрељање недужних људи.

У Гргуревце, које је било опкољено са три прстена, могао је свако да уђе, али не и да изађе.   Убили су ми оца и брата, ја сам био сакривен, а имао сам само 15 година. После подне, око пет сати, отишао сам да видим шта се догађа, више није било живих људи, ствари и документа разбацани свуда около…”.

Председник ПО СУБНОР-а и потпредседник  СУБНОР-а Србије, Светомир Атанацковић, је истакао:

”Данас, кад наводни историчари покушавају да заташкају злочине окупатора, па и неки новинарчић из државне телевизије да је за ово све крив комуњара, алудирајући на народног хероја Марка Перичина Камењара, што је срамно и недопустиво према храбром борцу и команданту који је ослобађао и многе градове и села у источној Босни, Београд, Срем и протеривао окупатора и његове сатрапе до аустријске границе.

Нико нема право да лаже и  прекраја историју НОБ-е и тековина те борбе. Посебно желим да присутна деца и омладина, схвате овај догађај као историјски час, да увек уче на патриотској борби својих предака, а наша обавеза је да увек кажемо истину о фашистичком терору“. Положени су венци и цвеће и извршена је примопредаја одржавања и чувања спомен обележја – што сваке године чине ученици седмог разреда основне школе.