Нови Сад

НЕУНИШТИВА КОЗАРА

Секција бораца козарачке битке – „Епопеје“ у Новом Саду обележила је 71. годишњицу велике битке на Козари 1942. године и 31 годину постојања секције.

Председник Милан Вукелић поздравио је госте из Републике Српске, председника СУБНОР-а Бијељине и председника СУБНОР-а Дистрикта Брчко.

Евоцирано је сећање на једну од највећих фашистичких офанзива усмерену првенствено на голоруки народ. Током офанзиве на подручју Подкозарја и саме Козаре страдало је више од 22.000 деце, што је највећи геноцид запамћен у историји ратовања. Борба је била жестока, учешћем елитних јединица Немачке, усташких и домобранских снага, као и четничких снага. Иако су партизанске јединице биле у обручу, оптерећене великим бројем грађана у збегу, фашистичке снаге са копна, из ваздуха и учешћем мађарских бродова са реке Саве, нису постигли очекивани циљ и разбијање партизанског покрета.

Председник СУБНОР-а АП Војводине и потпредсеник РО СУБНОР-а Србије Светомир Атанацковић, уз поздраве храбрим борцима са Козаре, нагласио је: „Фрушку гору и Козару везује нераскидиви осећај јединства, јер неуспех офанзиве на Козару пренео се на велику офанзиву на Фрушку гору са жељом да се уништи партизански народноослободилачки покрет у Војводини и посебно у Срему“.