САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 869783Укупно посета:
  • 2664777Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

МЕСТО ГДЕ ЈЕ СТВАРАНА ИСТОРИЈА

Дванаестог јула 1941. године у срцу Шумадије, у селу Грошници само седам километара километара од центра Крагујевца, у воденици Петра Недељковића, познатој као „Петрова воденица“ састао се Окружни комитет КПЈ за Шумадију.

Ту је донета одлука о дизању устанка против фашизма и формирању Крагујевачког партизанског одреда, једног од првих у Србији.

На састанку у воденици били су Бранко Крсмановић  Шпанац, Светислав Ћећа Стефановић, Мијалко Тодоровић Плави, Раја Недељковић, Тоза Драговић (сви по окончању Другог светског рата одликовани Орденом народног хероја), Милоје Симовић, Живадин Несторовић, Немања Марковић, Сава Радојчић  Феђа, Мирко Милојковић, Миодраг Влајић Шука и још шест лица. Списак је сачувао у својим списима Мијалко Тодоровић  Плави.

После овог састанка Крагујевачки партизански одред кренуо је у борбу са немачким фашистима и њиховим слугама, а затим у Рудо, у састав Прве пролетерске НОУ бригаде. И у легенду.

Културно-историјски споменик, Петрова воденица, био је препуштен зубу времена и непоштовању вредности нашег народа. СУБНОР Крагујевца и Покрет сoцијалиста организовали су радну акцију сређивања споменика и на тај начин кренули обнову. Покренута је иницијатива преко Министарства за рад, борачка и социјална питања и Министарства културе Републике Србије да се објекат обнови и доведе у првобитно стање.

Захваљујући томе и Народном музеју у Крагујевацу и Заводу за заштиту споменика Шумадије, Петрова воденица је враћена у стање како је изгледала 12. јула 1941. године. Сада ће у њој бити етно поставка и сећање на устанак против фашизма  и  родољубе.

Print Friendly, PDF & Email

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.