САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 869784Укупно посета:
  • 2664778Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ГРАЂАНИН СВЕТА ИЗ СРЦА ШУМАДИЈЕ

После краће болести, 28. 5. 2020. године у Београду је у 86. години живота преминуо др Мирољуб Васић, дугогодишњи члан Председништва СУБНОР-а Србије.

Рођен је 30. септембра 1934. године у селу Липница код Крагујевца. По сопстеном сведочењу већ са 5 година је, уз старијег брата, научио да чита и пише те је током читавог образовања увек био међу најбољима, у чему је имао потпору својих родитеља, мајке Драгојле и оца Светислава.

После завршене Крагујевачке гимназије одлази у Београд, где 1953. године уписује студије историје на Филозофском факултету, на којем је потом и магистрирао и докторирао.

Већ на факултету примљен је у Комунистичку партију Југославије, где је убрзо постао председник факултетског партијског руководства, а потом руководства Студентског покрета Београдског универзитета. Уз то, на студијама, био је и председник Феријалног савеза Универзитета.

По завршетку студија одлази у војску, у XV класу Школе резервних војних старешина, коју је завршио са свим десеткама, као први у класи.

По повратку из армије прва служба му је била у Централном комитету СКЈ где су га одабрали да буде сведок бурних догађаја, хроничар и историчар тадашње Партије.

Био је и активан члан Градског комитета Савеза комуниста Београда и учествовао у раду 14 конгреса СКЈ.

По сопственом сведочењу радио је веома много (увек цитирајући Маркса: „Рад је основна човекова потреба и највеће задовољство“).

Као научни саветник у Институту за савремену историју (чији је председник био више година), највише се бавио историјом партије.

Истакао се и као сарадник и члан научног већа Факултета за политичке студије.

Дуго година уређивао је седму страницу листа „Борба“ под насловом („Тито, партија, револуција“), чији одабрани текстови су одштампани и у форми књиге. Био је и члан редакције часописа „Историја двадесетог века“.

Рецензирао је стотине рукописа из савремене историје, промовисао више десетина књига, сарађивао у писању службене историје СКЈ, и као научник провео више дана присуствујући састанцима највишег државног врха Jугославије на Брионима.

Написао је и објавио око 370 текстова, више година био председник Удружења историчара Србије.

Држао је предавања диљем Југославије (Београду, Загребу, Љубљани Сплиту, Сарајеву, Титограду, Крушевцу, Врњачкој Бањи, Врању, Вршцу, Крагујевцу) као и у иностранству (Прагу, Москви, Петрограду…)

Веома је волео путовања. По сопственом сведочењу посетио је 37 земаља од Јапана до САД-а, неке и више пута, у друштву своје вољене супруге Борике.

У СУБНОР-у Србије оставио је неизбрисив траг као дугогодишњи члан Управног одбора и председник жирија фондације „Драгојло Дудић. Активно је учествовао и у уређивачком делу нашег листа „Борац“

У разговору са њим сваки се човек осећао пријатно. Пленио је шармом и ерудициjoм.  Људска злоба му није била позната, јер је у свом срцу није носио.

У опроштајном писму написао је „Будите увек на страни љубави, јер су доброта, праштање и љубав сам Бог“

За нас, његове другове из СУБНОР-а Србије, он никада неће бити др Мирољуб Васић, већ једноставно и присно, наш Васке.

Print Friendly, PDF & Email

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.