ХЕРОЈИ БАТИНЕ НЕ СМЕЈУ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНИ

У месту Батина у Републици Хрватској обележена је 79. годишњица Батинске битке, једне од највећих битака у Другом светском рату на југословенским просторима.

Битка се водила на највишој коти на десној обали Дунава. Трајала је готово 3 седмице и напокон су јединице Црвене армије и НОВЈ-е сломиле отпор фашиста и отвориле пут за слом фашизма на нашем тлу што је било дефинитвно урађено пробојем Сремског фронта 12. априла 1945. године.

На монументалном споменику Слободи цвеће су положили представници општина Драж, САБА РХ, Амбасаде Руске Федерације, СУБНОР-а АП Војводине, конзулат Републике Србије у РХ у Вуковару, ЗВО, Заједница Удруга антифашистичких бораца и антифашиста вуковарско сремске жупаније, ВСНМ ОБЖ, Делегација хрватско руског пријатељства, УАБА Бели Манастир.

Након полагања цвећа и венаца у сали музеја Батинске битке презентована је монографија „Споемници НОБ на подручју Барање“. Уредник монографије Јован Недић говорио је о том пројекту, као и Никола Опачић и Фрањо Хабулин, предсједник САБА РХ.

25.11.2023.