Игман

ПУТЕВИМА ХРАБРИХ ПРОЛЕТЕРА

Више хиљада антифашиста са простора бивше Југославије окупило се на Игману у близини Сарајева да обележе један од најзначајнијих догађаја партизанске народноослободилачке епопеје из 1942. године.

Организатор манифестације био је САБНОР у Kантону Сарајево. Скупу на Великом пољу код Споменика Првој пролетерској НОУ бригади обратили су се представници борачких и антифашистичких делегација Босне и Херцеговине, Србије, Словеније, Црне Горе, Македоније и Аустрије. Посебно је поздрављен Албин Пиберник, који је са 11 година, заједно са својим родитељима, био учесник марша и прешао преко залеђеног Игмана 1942. године у партизанском строју.

Делегацију СУБНОР-а Србије предводио је Зденко Дупланчић, члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије и председник Секције Прве пролетерске НОУ бригаде.

Дупланчић је истакао: „Игмански марш у историји НОР-а Прве пролетерске НОУ бригаде има достојно место, а који је специфичан у односу на друге маршеве бригаде, родоначелнице славне Југословенске народне армије, која је нашу бившу домовину Југославију, сврстала у победнице Другог светског рата. Овај марш, за разлику од сталих, изведен је без борбе, али је био веома тежак због лоших метеоролошких услова.

Важно је да што масовније обележавамо овакве датуме из славне историје НОБ и због тога што многи накнадни тумачи наводне истине грубо фалсификују ондашњу стварност и славе авети и губитнике Другог светског рата“.