САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863379Укупно посета:
  • 2654657Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

АНТИФАШИЗАМ ТЕМЕЉ МИРА

Председништво СУБНОР-а Србије, седницом је председовао у одсуству председника заменик Видосав Ковачевић, расправљало је о будућој изборној скупштини организације

Једногласно је одлучено да се скупштина  одржи 14. маја 2020. године, како би се благовремено и квалитетно припремила потребна документа. Усвојено је да се оснују радне групе за припрему Скупштине у којој су: Видосав Ковачевић, Жељко Зиројевић, Владимир Бабшек Орешковић и Бора Ерцеговац и за Измене и допуне Статута коју чине Томислав Миленковић, Ратомир Слијепчевић, Драгољуб Ђорђевић и Радослав Николић.

Владимир Бабшек Орешковић детаљно известио Председништво о Конгресу ФИР-а (Међународне федерације покрета отпора и антифашиста) одржаног у Италији 29. и 30. новембра 2019. године и на којем су учествовали делегати из 24 европске земље, као и представник Израела.

Посебно признање и част указано је СУБНОР-у Србије чији је председник Душан Чукић, препознат за огроман допринос ФИР-у, изабран у  Председништво – нови орган који је установљен на овом Конгресу, уз постојећи Извршни комитет.

Оцењено је да у Европи све више јачају фашизам, фалсификати историје и нарастајућа десница, који представљају огроман проблем, те је у завршној Декларацији конгреса наведено шта све конкретно може и мора да се уради, како би се сачувале светле традиције антифашизма, слободарства и братства међу народима.

На Конгресу је наглашено да се окупљања фашиста, као оно у Блајбургу, више не може и неће толерисати.

Оцењено је да посебну срамоту представља документ Европског парламента (560 за, 60 против, 50 уздржаних), којим се као кривци за Други светски рат етикетира Русија, уз гнусне лажи о улози других земаља антихитлеровске коалиције, као она да су Американци ослободили нацистички логор Аушвиц, а Руска Федерација која је крвљу својих војника у ослободилачком походу натопила читаву Европу не позива се на комеморативне антифашистичке манифестације!

Посебну част СУБНОР-у Србије представља позив Руске Федерације да два ветерана из Другог светског рата учествују на свечаностима поводом 75 година победе у Великом отаџбинском рату. Председник Чукић одлучио је да свечаности присуствују легендарни Михаило Миша Мирковић (курир Саве Ковачевића и Пека Дапчевића), борац Прве пролетерске Зденко Дупланчић, обојица учесници завршних операција,заједно са Црвеном армијом, у ослобађању  Београда окробра 1944.године

Почаст СУБНОР-у Србије представља и позив генерала Михаила Алексејевича Мојсејева председника Сверуског савеза ветерана који је позвао у Москву председника Душана Чукића са сарадницима на параду поводом Дана победе  и међународну конференцију посвећену антифашизму.

На седници је, такође, одлучено да се ове године упути 20 бораца – учесника НОР-а, на бесплатан боравак и опоравак у СБ „Бањица“ у Сокобањи, у знак захвалности и признања поводом 75. годишњице победе над фашизмом.

При крају седнице придружили су се уважени гости, генерал Веља Тодоровић и проф. др Драган Микић, који су аутори књиге  „Живот једног војног лекара“ – својеврсна биографију која прати живот и рад угледног лекара, генерала Бранислав Бацка Поповића, потпредседника СУБНОР-а Србије. У име Председништва књиге је примио и захвалио заменик председника СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић.

Председништво је одало пошту преминулим Миодрагу Вукелићу из Новог Сада и Миодрагу Тришићу из Бајине Баште, који су дугогодишњим радом допринели угледу ветеранске организације.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.