Председништво

АНТИФАШИЗАМ ТЕМЕЉ МИРА

Председништво СУБНОР-а Србије, седницом је председовао у одсуству председника заменик Видосав Ковачевић, расправљало је о будућој изборној скупштини организације

Једногласно је одлучено да се скупштина  одржи 14. маја 2020. године, како би се благовремено и квалитетно припремила потребна документа. Усвојено је да се оснују радне групе за припрему Скупштине у којој су: Видосав Ковачевић, Жељко Зиројевић, Владимир Бабшек Орешковић и Бора Ерцеговац и за Измене и допуне Статута коју чине Томислав Миленковић, Ратомир Слијепчевић, Драгољуб Ђорђевић и Радослав Николић.

Владимир Бабшек Орешковић детаљно известио Председништво о Конгресу ФИР-а (Међународне федерације покрета отпора и антифашиста) одржаног у Италији 29. и 30. новембра 2019. године и на којем су учествовали делегати из 24 европске земље, као и представник Израела.

Посебно признање и част указано је СУБНОР-у Србије чији је председник Душан Чукић, препознат за огроман допринос ФИР-у, изабран у  Председништво – нови орган који је установљен на овом Конгресу, уз постојећи Извршни комитет.

Оцењено је да у Европи све више јачају фашизам, фалсификати историје и нарастајућа десница, који представљају огроман проблем, те је у завршној Декларацији конгреса наведено шта све конкретно може и мора да се уради, како би се сачувале светле традиције антифашизма, слободарства и братства међу народима.

На Конгресу је наглашено да се окупљања фашиста, као оно у Блајбургу, више не може и неће толерисати.

Оцењено је да посебну срамоту представља документ Европског парламента (560 за, 60 против, 50 уздржаних), којим се као кривци за Други светски рат етикетира Русија, уз гнусне лажи о улози других земаља антихитлеровске коалиције, као она да су Американци ослободили нацистички логор Аушвиц, а Руска Федерација која је крвљу својих војника у ослободилачком походу натопила читаву Европу не позива се на комеморативне антифашистичке манифестације!

Посебну част СУБНОР-у Србије представља позив Руске Федерације да два ветерана из Другог светског рата учествују на свечаностима поводом 75 година победе у Великом отаџбинском рату. Председник Чукић одлучио је да свечаности присуствују легендарни Михаило Миша Мирковић (курир Саве Ковачевића и Пека Дапчевића), борац Прве пролетерске Зденко Дупланчић, обојица учесници завршних операција,заједно са Црвеном армијом, у ослобађању  Београда окробра 1944.године

Почаст СУБНОР-у Србије представља и позив генерала Михаила Алексејевича Мојсејева председника Сверуског савеза ветерана који је позвао у Москву председника Душана Чукића са сарадницима на параду поводом Дана победе  и међународну конференцију посвећену антифашизму.

На седници је, такође, одлучено да се ове године упути 20 бораца – учесника НОР-а, на бесплатан боравак и опоравак у СБ „Бањица“ у Сокобањи, у знак захвалности и признања поводом 75. годишњице победе над фашизмом.

При крају седнице придружили су се уважени гости, генерал Веља Тодоровић и проф. др Драган Микић, који су аутори књиге  „Живот једног војног лекара“ – својеврсна биографију која прати живот и рад угледног лекара, генерала Бранислав Бацка Поповића, потпредседника СУБНОР-а Србије. У име Председништва књиге је примио и захвалио заменик председника СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић.

Председништво је одало пошту преминулим Миодрагу Вукелићу из Новог Сада и Миодрагу Тришићу из Бајине Баште, који су дугогодишњим радом допринели угледу ветеранске организације.