ИЛИЈА НЕШИН – 80 ГОДИНА ОД ПОГИБИЈЕ

У организацији МУ СУБНОР-а Ковиља  одржан је традиционални јавни час код споменика посвећеног Илији Нешину, Ковиљчанину, који је погинуо код места Мошорин 1942. године.

Илија Нешин је рођен у Ковиљу 2. августа 1917. године. Детињство је безбрижно проводио у Ковиљу где је завршио и основну школу као скроз одличан ђак. Гимназију је похађао у Врбасу и Новом Саду где је и матурирао 1937. године. Потом је уписао Медицински факултет у Прагу, где се чвршће повезује са напредним идејама и веома је активан у демократском студентском покрету. Након окупације тадашње Чехословачке од стране фашистичке Немачке, Илија Нешин се враћа у нашу земљу и прикључује тадашњем напредном студентском покрету.

Након априлског рата и слома краљевине Југославије узима учешће у организовању антифашистичке борбе и постаје један од носилаца исте на територији читаве Шајкашке. Гине 2. августа 1942. године у Мошоринском атару, где је и сахрањен. Тек 1951. године његови остаци су пренети и сахрањени на гробљу у Горњем Ковиљу. Његова породица оставила је селу Ковиљу кућу, у којој је рођен Илија Нешин, на коришћење, те је 80-тих година прошлог века у њој отворен спомен музеј на чијој се санацији ради.

Окупљене је поздравио испред МУ СУБНОР-а Ковиљ Лазар Пашћан који је нагласио да полагање венаца на овом месту траје од 1959. године и да је некада на овом месту у знак сећања на Илију Нешина биле организоване спортске и друге активности које су окупљале велики број учесника a које су прекинуте несретних 90-тих година прошлог века.

Делегације СУБНОР-а и породице посетиле су и гроб Илије Нешина у Ковиљу где је сахрањен на локалном гробљу, а у непосредној близини сахрањена је и његова сестра по стрицу која је страдала као болничарка у завршним операција за ослобођење земље у Другом светском рату.

Венце су положили представници МУ СУБНОР Ковиља, СУБНОР АП Војводине и СУБНОР-а града Новог Сада, представници породице Нешин.