In memoriam

НАРОДНИ ХЕРОЈ ПАРТИЗАНКА ДАНА

Народни херој Дана Милосављевић, неустрашива партизанка у Другом светском рату, истакнути прегалац на разним дужностима у поратном периоду, члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије, преминула је у Београду. Кремација ће се обавити на Новом гробљу 3. марта у 10,30 часова.

Породици Милосављевић је, у име СУБНОР-а Србије, телеграм саучешћа упутио председник Душан Чукић:

”Дубоко смо потресени ссзнањем да се Народни херој Дана преселила у историју.

Неустрашиви борац у Другом светском рату за слободу, неуморни прегалац и хуманиста у обнови и изградњи опустошене отаџбине, дала је огроман допринос нашој и њеној патриотској антифашистичкој организацији којој је верно припадала.

Остаје у вечном сећању као симбол славног времена и светионик новим генерацијама”.

Даница Дана Милосављевић је рођена 15. августа 1925. године у селу Биоски, код Ужица. Потиче из радничке породице. После завршетка основне школе, с родитељима долази у Ужице где похађа гимназију.

У шеснаестој години, 1941. постаје члан Савеза комунистичке омладине Југославије (СКОЈ). Политички ради с групом омладинки, учествује  и у раду групе која је имала задатак да прикупља храну и одећу за партизане и одржава везу с партизанском четом „Милош Марковић“ и „Радоје Марић“. У окупираном Ужицу завршила је санитетски курс, који је илегално одржаван с омладинкама које су се спремале да иду у Ужички партизански одред. Приликом ослобођења Ужица, 24. септембра 1941. године, Даница је с групом илегалних болничарки имала задатак да, уколико буде уличних борби, превија рањене партизане.

При формирању Прве пролетерске ударне бригаде, 21. децембра 1941. године, Даница постаје борац-болничар Треће (Ужичке) чете Петог (шумадијског) батаљона.

После борбе на Чајничу, уочи 1. маја 1942. године, Даница је постала борац Друге пролетерске ударне бригаде. Учествовала је у биткама на Купресу, Јајцу, Доњем Вакуфу, Бугојну, Сутјесци и многим други, све познатија по храбрости, не само као борац с пушком и бомбаш, већ и пушкомитраљезац. Када је постављена за десетара, поједини борци су с подозрењем гледали на то што ће им командовати неискусна млада девојка. У првом јуришу на бункере, она је показала изванредну храброст и умешност командовања, што јој је донело поштовање свих бораца.

У чланство Комунистичке партије Југославије (КПЈ) примљена је 10.новембра 1942. године.

Децембра 1942. године, Четврти (ужички) батаљон Друге пролетерске ударне бригаде налазио се у селу Љубунчићу, и припремао се за напад на Ливно. усташе су изненадиле батаљон и извршиле препад на њега. Међу 17 рањених бораца, налазила се и Даница Милосављевић. Три друга су јој притекла у помоћ. Тешко рањена, молила је другове да је оставе, да око ње не губе време и не излажу животе опасности, већ да наставе да се боре и туку усташе. Другови је нису оставили, изнели су је из борбе, превили, однели до села, одакле су све рањене борце пренели у партизанску болницу у Гламочу. Кад је оздравила, веатила се поново у Другу пролетерску бригаду. У чин потпоручника произведена је 1943. године, кад су уведени први чинови.

Од августа 1944. године, Даница је била омладински руководилац Првог батаљона Друге пролетерске бригаде. На путу за Србију, јула-августа 1944. године, први батаљон имао је задатак да пређе реку Ибар и да заузме важне непријатељске положаје, како би остали батаљони Друге пролетерске бригаде несметано могли да заузму своје поожаје. Набујали Ибар отежавао је пребацивање, тако да је чета, која је била на зачељу, изгубила везу с батаљоном. У овој чети је била и Даница. Она се у тој ситуацији брзо снашла, и, видећи да нема никога из штаба чете, позвала борце у јуриш. Како је у чети било доста нових и неискусних бораца који су се колебали, јер их није позивала команда чете, Даница је, знајући да колебање у оваквој ситуацији може да утиче на исход борбе, сама пошла на непријатељски бункер, који је с још једним другом уништила и заробила митраљез.

Почетком 1948. године, прешла је у Београд, на рад у Централни комитет Народне омладине Србије. Млада и храбра партизанка, неколико година после рата, сетила се својих школских књига које је оставила 1941. године пред полазак у Ужички одред и наставила студије на Београдском универзитету.

Носилац је Партизанске споменице 1941. и других југословенских одликовања. Орденом народног хероја одликована је 6. јула 1953. године.