In memoriam: ДР ЖИВОТА МАРКОВИЋ (1924-2022)

Др Живота Марковић, истакнути члан СУБНОР-а, преминуо је у Ужицу 10. октобра 2022. године.

Рођен је 1924. године у Милићевом Селу, основну школу завршио је у Годовику, гимназију и Учитељску школу у Ужицу, Вишу педагошку школу (група историја) и Факултет политичких наука у Београду, где је и докторирао.

Радио је као учитељ и наставник у Средњој Добрињи, затим као просветни референт и школски инструктор среза пожешког. У једном мандату био је председник општине Пожега, председник Међуопштинске конференције ССРН региона Ужице и дугогодишњи директор Народног музеја у Ужицу, као и посланик у Просветно-културном већу Савезне скупштине (1969-1974).

Један је од покретача и вишегодишњи уредник „Ужичког зборника“. Објавио је више десетина радова у „Ужичком зборнику“, „Зборнку радова Народног музеја Чачак, „Историјској баштини“, „Пожешком годишњаку“, „Златиборском летопису“, зборницима са научних скупова и другим публикацијама.

Објавио је више књига, међу којима: Комунистичка општина у Ужицу 1920-1921, Народноослободилачки одбор у Ужицу 1941, Народноослободилачки одбори и зачеци друштвених промена у ужичком крају 1941, Тито и Ужичка република, Партизанско-четнички односи и привремена сарадња у Србији 1941. године, Главни народноослободилачки одбор Србије 1941. године, Милош Обреновић први књаз српски, Ужички округ у рату 1941-1945, Први српски устанак у ужичком крају, Милош Обреновић – од Добриње до кнежевског престола, Ужички крају у доба Карађорђа, Документи о Ужичкој нахији 1804-1813, Западна Србија 1812-1813, Ужички крају у Србији кнеза Милоша, Војвода Хаџи Продан Глигоријевић,Ужички округ у време босанско-херцеговачког устанка и српско-турских ратова, Народне старешине ужичког краја у доба Првог и Другог устанка, Драгачево у устанку 1804-1813. године, Војвода Хаџи Продан Глигоријевић. Коаутор је неколико публикација: Пожешки крај у обнови и изградњи, Кроз музеј устанка, Четрдесет година Народног музеја Титово Ужице.

Добитник је награде Фондације „Драгојло Дудић“, Повеље Града Ужица и других друштвених признања.

СУБНОР УЖИЦЕ