ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА СУБОТИЦЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Полагањем венаца на споменике жртвама фашизма обележен је Дан ослобођења Суботице у Другом светском рату и 78. годишњица од победе над фашизмом, највећим злом не само двадесетог века, него и целокупне историје људског рода.

Обраћајући се присутнима на комеморативном скупу код Споменика жртвама фашизма, градоначелник Бакић је рекао да су у Суботици антифашистички покрет чинили људи различите националне и верске припадности, различитог социјалног статуса и образовања, али јединствени у борби за слободу. Додао је да су идеали оних који су пре 78 година победили нацизам и фашизам, а то су слобода, равноправност свих народа и њихово право да буду своји на своме, идеали за које се Србија и српски народ боре и данас.

У име СУБНОР-а Србије и СУБНОР-а АП Војводине Јово Барошевчић истакао је да „Данас одајемо почаст и захвалност свима онима који су донели слободу. Никада се нећемо одрећи бораца, хероја који су своје животе положили у темеље наше отаџбине. Србија је опредељена антифашизму, родољубљу, слободи. Само јака Србија, политички стабилна, војно неутрална и економски развијена је гарант мира и слободе. Када говоримо о ревизији историје, нећемо дозволити да они који су чинили зло и били губитници буду победници“.

Присутнима се обратио председник Градског одбора СУБНОР Суботица, Максим Бакрач, који је, између осталог, изразио захвалност суботичкој локалној самоуправи на неговању светлих традиција Народноослободилачке борбе и активном учествовању у свим манифестацијама које организује Градски одбор СУБНОР-а Суботица.

На Спомен-комплексу палим црвеноармејцима – војницима Трећег Украјинског фронта, на Православном гробљу у Дудовој шуми, где су положени венци и где се служио парастос за пале јунаке Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије.

Венце на Споменик жртвама фашизма, на Тргу жртава фашизма, положиле су бројне делегације. У име грађана Суботице, локалне самоуправе и Градског одбора СУБНОР-а, венац је положила делегација коју је предводио градоначелник Суботице Стеван Бакић, а у име Владе Републике Србије и Севернобачког управног округа делегација коју је предводио начелник Округа, Бојан Шоралов. У име СУБНОР-а Србије и СУБНОР-а АП Војводине венац је положио председник покрајинског одбора СУБНОР-а Јово Барошевчић, а венце су положиле и делегације СУБНОР-а и локалних самоуправа Апатин и Сомбор, Јеврејске општине Суботица, као и делегације бројних удружења, политичких партија, странака и невладиних организација.

10.10.2022.