ИНЂИЈА У СЛОБОДИ 76 ГОДИНА

Уз примену прописаних мера заштите од Ковида 19, Општински одбор СУБНОР-а Инђије је 22.октобра 2020.године прославио 76. годишњицу ослобођења Инђије у Другом светском рату. Тим поводом председник Општине Владимир Гак је, у свечаној сали Скупштине општине, примио борце и њихове потомке. Својим присуством скуп су увеличали подпредседница СУБНОР-а Србије Душанка Лукић Хавелка, чланови Председништва СУБНОР Србије Зоран Јаковљевић, Драгољуб Ђорђевић и Золтан Дани, председник Покрајинског одбора СУБНОР-а Војводине Јово Барошевић, секретар Покрајинског одбора, Мира Михајловић и Денис Круглов, аташе Амбасаде Руске Федерације. Након интонирања државне химне „Боже правде“ и химне СУБНОР-а Србије „Партизан сам тим се дичим“, председник Гак се обратио борцима истакавши веома добру сарадњу са Општинским одбором СУБНОР-а и нагласивши да зло фашизма не сме да се понови као и да се морају чувати слободарске традиције свих ослободилачких ратова Србије.

Након одавања почасти, минутом ћутања, палим борцима и жртвама фашизма, председница Општинског одбора СУБНОР-а Драгица Ковачевић захвалила се председнику Гаку речима: „Председниче, хоћу да верујем да је данас овај Ваш свечани пријем бораца, потомака и симпатизера антифашиста, знак да се српска владајућа елита неће и несме одрећи најславнијих делова своје прошлости. Због будућности нашег народа“. У свом говору је између осталог истакла и „… да данас, прослављајући Дан ослобођења Инђије, славимо Слободу и сећамо се родољуба који су нам је подарили, дајући оно најсветије што су имали, своје животе. Они су у критичном моменту по домовину часно одужили дуг према својој генерацији и свом народу и тако ушли у историју. Зато СУБНОР Србије изузетну пажњу поклања неговању слободарских тековина Другог светског рата, како се у Србији не би рађале генерације које не познају немачки нацизам и фашизам. Ми се данас клањамо и одајемо почаст борцима који су дали или ризиковали своје животе за нашу слободу јер, када то не бисмо чинили, признали бисмо да из историје ништа нисмо научили. Борбу против фашизма морамо да водимо и данас. Ми у СУБНОР-у Србије не смемо да дозволимо да сећање на наше претке избледи, јер народ који заборави своју прошлост не може имати ни будућност“. Обраћање скупу је завршила речима „Срећна нам слобода и сада и заувек“.

Затим је свечани скуп поздравио председник Покрајинског одбора СУБНОР-а Војводине, Јово Барошевчић рекавши да обележавањем овог датума чувамо од заборава чињеницу да је наш народ међу онима који су поднели највеће жртве у Другом светском рату као и да васпитавамо младу генерацију да негује слободарски дух својих предака.

Пригодан културно-уметнички програм извели су ученици ОШ „Петар Кочић“ из Инђије, женска певачка група КУД-а „Соко“ и чланови Друштва руско-српског пријатељства из Инђије, након чега су венце, на споменике Подунавском партзанском одреду, пилотима Црвене армије, палим борцима и жртвама фашизма, положили: председник Општине Гак Владимир, делегације Општинског одбора СУБНОР-а, Републичког одбора СУБНОР-а Србије, Покрајинског одбора СУБНОР-а Војводине, Амбасаде Руске федерације, СУБНОР-а Вуковара, Брчког, Сребрника из БиХ, Руме, Новог Сада, Вршца и Сомбора.