САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863290Укупно посета:
  • 2654517Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

Председник Покрајинског одбора СУБНОР-а Војводине, Светомир Атанацковић, о раду наше организације

И МЛАДИ ВИСОКО ДРЖЕ БАРЈАК СЛАВНЕ БОРБЕ

Свугде су, на свим скуповима; треба им дати шансу и у руковођењу. Спој младости и искуства увек је давао одличне резултате. Свом снагом и, првенствено, истином  бранићемо НОП и НОБ и антифашизам као непролазне тековине. Србија није била нити ће бити земља колаборациониста и квислинга.

Са свих страна, из организација и од појединаца, од негдашњих бораца и потомака и баштиника антифашизма, стижу неподељена признања о готово свакодневној присутности СУБНОР-а у друштвеној стварности наше државе.

Уздигли смо се попут Феникса и поред тога што су нас поједине политичке структуре, нарочито у периоду пре протеклих избора на којима су доживеле фијаско, а уз издашну помоћ необјективних централних медија, трпали без икаквог разлога и потребе у запећак и народноослободилачки антифашистички барјак партизана у Другом светском рату вуцарали по блату реваншизма и Србију силом на срамоту и званично претварали у земљу квислинга.

Издржали смо, као организација, у целини и већ сада можемо са поносом да кажемо како наш брод плови мирнијим водама, рад се обнавља и тамо где је силом прилика заустављен. О актуелном тренутку разговарамо са Светомиром Атанацковићем, председником Покрајинског одбора СУБНОР-а Војводине, који је, у исто време, потпредседник Републичког одбора Србије.

БОРАЦ: На многим скуповима видели смо – на Сремском фронту код Шида, у Врбасу, у Госпођинцима, на Фрушкој Гори и другде, доста девојака и младића, па представника оне средње генерације са старинама што су изнеле нашу револуцију и потом изградиле земљу. Има ли тај подмладак, млађа генерација, прилику и шансу да и у Војводини настави тај славни пут. Борачка организација не може да „остане“ само на партизанском кадру, мора да окупи широки фронт носилаца и чувара идеје НОБ-а и антифашизма.

СВЕТОМИР АТАНАЦКОВИЋ: Тренутно стање у организацијама градских и општинских одбора СУБНОР-а у АП Војводини је на завидном нивоу. Покрајински одбор, као највиши орган на челу удружења постојећих организација (активно је 41 удружење), ради пуним плућима, сем осталог и кад је реч о подмлађивању својих редова.

Наш рад се при том првенствено односи на даљу афирмацију традиције НОР-а, приближавање грађанима и омладини истине о народноослободилачкој борби и, самим тим, увећање бројног стања и подмлађивање СУБНОР-а. Посебно је значајно да се, у догледно време, а то је још ове јесени, изврши реконструкција појединих градских и општинских удружења, подмлађивање руководећег кадра у организацијама, посебно из редова потомака и поштовалаца, како би организација могла да још ефикасније извршава постављене задатке. Симбиоза младости и искуства увек је давала одлучне резултате.

Б: Колико, иначе, борачка организација у Војводини има чланова?

С.А.: СУБНОР АП Војводине, према за сада још непотпуним подацима, има 15.425 чланова. Евидентирање и ажурирање је у току и током јесени имаћемо комплетну слику. Садашњи подаци изгледају овако: бораца НОР-а 8.662, потомака и поштовалаца 3.708, бораца из 1990-99.године 3.055. Посебно је карактеристично да борачка организација једне вишенационалне општине, Мали Иђош, броји 1.089 чланова, са великим бројем потомака и поштовалаца НОР-а и идеје НОБ-а.

Покрајински одбор, градски и општински одбори посебан акценат стављају на неговање традиције НОБ-а и очување тековина, тако да у свим градовима, општинама и селима на манифестацијама у вези народноослободилачке борбе окупљамо грађане и омладину, а самим тиме и истином бранимо непролазне тековине. Посебно ако се узму у обзир велики догађаји од значаја за НОБ у Србији, а тиме и у Војводини, као што су Јануарска крвава рација у Бачкој, Пробој Сремског фронта, Дан победе над фашизмом, Дан устанка народа Србије, Велика офанзива на Фрушку Гору, Батинска битка и друге манифестације и обележавања, на којима се окупља и по више хиљада грађана, омладине и бораца.

Обележавања ослобођења градова и места имају посебан значај, јер се тиме доказује истина о надчовечанској борби да се до те и такве слободе дође и у њој живи, ради и гради више деценија.

Потребно је истаћи и односе према страдањима бораца и вођењу борби посебно у Републици Српској, где је сваке године, обележавајући значајне датуме, присутан и велики број бораца и грађана из Војводине, посебно из Срема; то су Шековићи, Вукосавци, Доња Трнова, Брчко и друга места где су гинуле и сахрањиване стотине бораца из Војводине.

Омладина има шансу да настави славни пут својих предака. Међутим, данас у Србији, а тиме и у АП Војводини, вишестраначје је донело са собом и много негативности, посебно када се ради о непримереним законским решењима о рехабилитацији квислинга и колаборације са окупатором. Велики број избеглих и расељених људи са собом је у Војводину донео обележја и традицију  четника, којих у овом делу Србије  читавог Другог светског рата није било. Велики задаци  стоје пред организацијом СУБНОР-а, свих бораца да одбране истину и против свих облика колаборације тог времена. Видимо данас да и друге снаге колаборације, по угледу на српску,  откривају „спомен-плоче“ и одају пошту зликовцима свога народа. СУБНОР Србије, као јединствена организација, мора ставити тачку на прљавштину таквих случајева, јер томе се не назире краја.

Б: Ви из Војводине имате и разгранату регионалну сарадњу са сличним удружењима. Како и са ким намеравате да останете?

С.А.: Сарађујемо  са свим утицајним организацијама које поштују и признају НОБ. Посебно са удружењима и секцијама, како ратних јединица, тако и са онима који негују традиције свога краја: „Козарачка епопеја“, па секције личких, кордунашких, банијских и херцеговачких дивизија и Удружење пилота и падобранаца Војводине. Недавно смо потписали документ о сарадњи са Удружењем пензинера и многим другим сродним удружењима и организацијама, рецимо СРВС, ратним инвалидима из сукоба 1990-99 и сл.

 

ИЗГОВОР НОВИХ ВЛАСТИ

Б: Познат је био на недавним изборима у Србији генерални став СУБНОР-а. Каква је у том смислу сарадња покрајинске борачке организације са новим или новим-бившим властима, где је место наше организације у таквој друштвеној средини, има ли помоћи, учешћа у одлучивању, могућности да се огласите и афирмишете наше акције и активности, објашњавате раније и садашње стање и положај?

С.А.: Јасно је и нормално да је Покрајински одбор, заједно са градским и општинским организацијама, испоштовао став Републичког одбора Србије – дајући гласове оним опцијама које признају и поштују народноослободилачку антифашистичку борбу.

Што се тиче сарадње, она је са наше стране била и остала коректна са покрајинском влашћу. Међутим, конституисање нове-старе власти донело је промене, ценимо засад – нагоре.  Рецимо, ускраћено нам је, кад затреба,  право на коришћење аутомобила из Владе Војводине, с образложењем или изговором да СУБНОР АП Војводине није директни корисник буџета. Самим тим, умањена су и тражена средства по пројектима конкурса, што се битно одражава на спровођење планираних активности.  Поједини градски и општински одбори СУБНОР-а су, пак, у позицији да се према њима власт односи коректно, како у сарадњи тако и финансијски, где предњачи ОО СУБНОР-а Апатин. Има, част изузецима, појединих секретара–министара који благонаклоно гледају на СУБНОР, али су њихове могућности да нам пруже већу помоћ мале.

 

НЕКА ВРАТЕ НАШУ ИМОВИНУ

Б: Борачка организација има велику имовину широм Србије, али у разним местима не може том стварном богатству ни да привири. Шта се у Војводини у том смислу предузима, а од вас Републички одбор с правом очекује да будете упорни у захтевима да вам врате оно што вама припада?

С.А.: Тачно је да је и у Војводини држава узела од СУБНОР-а вредну имовину и то на непримерен начин. Представници и поједини председници организација СУБНОР-а су се недомаћински односили  према имовини која им је припадала, поклањани су станови, пословни простори и други објекти, тако да је веома мали број  адекватних просторија и преко потребне имовине остао у власништву наше организације. Па и Покрајински одбор ради у простору који је дат на коришћење на 20 година. А шта после? Шта ће бити ако се некој власти ћефне да нас исели!?

Тренутно се испитује стање по општинама и за сада нема још правих података о имовини у својини СУБНОР-а. Али, нећемо и не смемо да одустанемо од те заједничке и праведне акције да вратимо  оно што је наше и што смо имали на законит начин, а онда су, на разне начине и по већ познатим принципима у сличним ситуацијама, одузели нелегитимно и мимо закона.

 

ВАЖНА ЈЕ ЊИМА МАРИЈА ТЕРЕЗИЈА…

Б: И СУБНОР Војводине, као и цела борачка организација у Србији на челу са Републичким одбором и његовим председником и нашим гласилима, енергично се противи фалсификовању историје, рехабилитацији квислинга, изједначавању партизана са сарадницима непријатеља у II светском рату, брисању народних светиња попут Седмог јула са списка државних празника. Какве су о томе предузете акције у Војводини да се стање измени у корену?

 С.А.: Ово питање је питање свих питања; наша енергична борба против свих носилаца фалсификовања и омаловажавања историје остаје још у нашим оквирима. На реаговање  у вези доношења Закона о рехабилитацији  квислинга и колаборације чека се одговор веома дуго. Властодршци нису заинтересовани да се то питање, постављено од стране СУБНОР-а, у целини реши на одговарајући начин. Присутно нам је стално истицање заслуга тзв. Равногорског четничког покрета и Драже Михаиловића. Медији, штампани и електронски, такмиче се ко ће грђе описати народноослободилачку борбу, разни Антићи, Димитријевићи, Чотрићи и Југовићи, јавно и у здању Народне скупштине Србије, не бирајући речи вређају историју и блате историјске чињенице, а да их нико не опомиње, а камоли да брани историју и тековине те борбе. Последњи случај са Аћиф-ефендијом,  зар то није позив свим квислинзима и колаборантима да загаде ову нашу напаћену Србију споменицима крвника, најпре свога народа па онда и других.  Споменици и спомен-обележја народних хероја свакога дана понегде нестају, уз правдање органа власти да су то учинили „Роми“. Па нисмо ми, ваљда, отупели да не знамо ко и зашто то ради! У свим земљама демократског света то би био злочин као и према живом човеку.

Данас у тзв. демократској Србији поштују се само они празници и светиње који одговарају тренутној олигархији на власти. Овде, у Војводини, важнија је Марија Терезија и њени трабанти од свих наших јунака и хероја, који дадоше животе за слободу, за сламање највећег зла нацифашизма.  У Новом Саду, центру културе и спаса српског народа током Отоманске империје, где је српска светиња Матица српска, грађани славе 1. фебруар – купљену слободу и назив слободног града. А борци НОР-а и ПО СУБНОР-а АП Војводине громогласно прослављају 23. октобар, када је 1944. године град ослобођен од фашизма. Тако је сада и тако ће бити и у будуће.

Питамо се: коме и зашто смета 7. јули, Дан устанка народа Србије? Овде, у АП Војводини, смета онима који су током вишедеценијског слободног живота уживали на високим положајима, аутономашкој опцији, и њиховим промотерима са жељом да Војводина буде република у федералној Србији. Питам се: ко би од такве опције имао користи? Војвођани сигурно не. Иришки венац сваке године слави 7. јули и славиће као историјски датум, када је један пуцањ отворио пут ка слободи. За генерације које долазе, које никоме и низашта нису криве – треба се изборити преко Министарства просвете да знају шта су и колико су вредни историјски датуми, који се не могу брисати лажима.

 

НОВА ШАНСА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

 Б: Борачкој организацији је неопходна и модернизација у технологији рада. Шта предузимате да бисте имали компјутере, савремену мобилну везу, како сте информисани? Јесте ли задовољни нашим часописом „Борац“, да ли усмеравате чланство на свакодневну комуникацију захваљујући порталу СУБНОР-а на Интернету?

 С.А.: Тренутно стање: тешка материјално-финансијска ситуација и старост организација –  отежавају у овом тренутку прихватање модернизације и примену технологије, али будућност носи ту потребу и морамо се изборити, првенствено кадровским решењима, а после и обуком у руковању и раду са компјутерима, мобилним телефонима и другим савременим средствима.

Што се тиче информисања и информисаности, посебно је значајно увођење САЈТА СУБНОР-а, али то је опет само за мали број наших организација. Најадекватније информисање за сада, и то за све чланове и руководства, јесте наш лист „Борац“. Квалитет, па можда и квантитет у будућности могу у многоме допринети да наши чланови широм Србије, а тиме и Војводине буду информисани. Морамо дати све од себе да научимо чланство да пише о догађајима из својих организација, да се редовно и масовно претплаћују на „Борац“. Посебно бих нагласио потребу да се на неки начин повећа тираж нашег гласила, како би могли да га читају и други грађани, посебно млади.

Лако нам се сложити да је Интернет, па према томе и сајт СУБНОР-а, најбољи и најбржи начин комуницирања. Видим да је  за веома кратко време имао преко 25 хиљада посетилаца. Шта томе додати? Добра и брза информација је најбољи и најкраћи пут до чланства. Али и целокупне јавности. И то не само у Србији. А наш СУБНОР, наша заједничка организација, има и имаће увек шта да каже. И важно и актуелно.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.