САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 870892Укупно посета:
  • 2666627Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

НИШТА  БЕЗ  ТРИСТА  ЧУДА

Крчаг носе на воду док се не разбије, а народ каже да је, ипак, боље спречити него лечити

Пише: Душан Чукић

Неки београдски чапкун, улични продавац новина, угнездио се својевремено, сећам га се као да и сада тамо чучи, у Кнез Михаиловој улици, на месту где се већ одавно шири фонтана што у превреле дане хлади бар душу обавезних или случајних пролазника. Нудио је за она југовремена  шаренолику штампу, било је код њега свакојаких издања, узвикивао је наслове, глас се ширио попут јеке, а често, врло често и смех: ”Купи, народе, ево …Наша заједница… Триста чуда…”! Понекад би се нашао мргуд да приговори, али би се све завршило на објашњењу да рекламирани на такав начин недељници стварно носе поменуто име…

А баш код нас, на овом Балкану, ништа без – триста чуда! Многи су се опет узврпољили, нешто их жуља, као да им кавга недостаје и у новим и, како свугде тврде, демократским приликама.

Словенци се увек, по обичају, први јаве. Законски су протерали петокраку и све симболе негдашње државе, сад су се окомилили на борце наводно привилеговане пензионере, хоће да им одузму и некакве додатке које су заслужили у оној заједници на коју су и становници подно Триглава били поносни, на удару су чувени војни хирурзи и чак светски прослављени спортисти попут идола генерација, гимнастичара Церара.

А кад границе поново стигну на ред, биће фрке на претек. Јер ни у Хрватској не седе скрштених руку, нова власт већ потеже ултимативну причу да се мора у том смислу обрачунати и са свим осталим суседима. Протеривачка ”Олуја” је опет слављена као највиши државни празник, а нико се тамо није сетио, чак ни у озбиљнијим назнакама, да помене 2650 убијених и преко 340 хиљада отераних Срба и бесловесне пљачке и згаришта насилно остављених домова. Код нас се тек по неки посланик и црквени великодостојник јавио да приупита да ли је та ”редарствена акција” била по мери и укусу европске камариле, како и даље тврде у Хрватској, може ли се етнички прогон, највећи на нашем континенту после Другог светског рата, толерисати као борба за ослобођење од  измишљеног окупатора и у име демократије и уз помоћ са стране.

На Ловћену не примају Србе у угоститељски објекат, а у Новом Саду, где бивши комунистички агитатори опет интернационализују аутономаштво, истерују из универзалног, по пореклу америчког, ресторана брзе хране црнпурасте малишане само због тога што су, замислите, друге расе!

Сарајевске дипломате одужују дуг на њујоршком Ист риверу, гласају у ОУН за резолуцију против власти у Сирији, сврставају се уз Саудијску Арабију, Катар и остале, све оне што су у време црног верско-грађанског рата у Босни деведесетих слали не само убојите муџахедине…

Не би ”триста чуда” било комплетно без нашег удела. Мало је утихнула медијска халабука о политичкој рехабилитацији ђенерала Драже, али су се јавни (државни) сервис РТС и један глумац, као комплетан аутор са својом породичном манифактурном производњом, удружили да новцем од обавезујуће претплате наводно измире становништво у вези са партизанима и четнцима и трком сниме мамутску серију о Равној гори! Има протеста, али упорни аматери терају своје и намећу Србији товар да је у антифашистичкој борби била земља квислинга и против светске коалиције што је сламала хитлеровску нацистичку пошаст.

Враћају се, наравно, овакве акције као бумеранг, па су у Санџаку, који се и званично до недавно звао Рашка област, провреле страсти и ратног напасника, промотера и у доба Другог светског рата фашистичке велике Албаније и налогодавца за убиства хиљада грађана друге нације и вере, почели да славе, под претњом интернационализације, нека странка, муфтије, па чак и министар!

Крчаг носе на воду док се не разбије, а народ зна и да каже како је боље, ипак, спречити него лечити. Невоља је и код нас и у околишу било доста и за један век. Има ли томе, најзад, краја?

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.