САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863296Укупно посета:
  • 2654527Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

У СЛАВУ КРАЈИНСКОГ НОП ОДРЕДА

На великом свечаном скупу говорио генерал Љубиша Стојимировић, члан Председништва РО СУБНОР-а и председник Клуба генерала и адмирала Србије

У организацији Општинског одбора СУБНОР-а Неготин, 16.августа је одржан свечани скуп бораца НОР-а, њихових потомака и поштоваоца и великог броја грађана овог дела Србије, патриота и антифашиста, окупљених да обележе 71.годишњицу формирања Крајинског НОП одреда. На скупу је говорио друг Љубиша Р. Стојимировић, члан Председништва РО СУБНОР-а и председник Клуба генерала и адмирала Србије, рођен у селу Јасеница крај Неготина. Пошто је борцима и народу пренео другарске поздраве проф.др Миодрага Зечевића, председника РО СУБНОР-а Србије, и поздраве својих сабораца из Клуба којег предводи, генерал Стојимировић је говорио о слободарским традицијама народа Крајине, наглашавајући да се овим скупом обележава и Дан устанка народа овог дела Србије против фашистичких окупатора, Немаца и Бугара, као и њихових сарадника под командом генерала Недића и војводе Пећанца, наглашавајући да „обележавање сваког историјског догађаја подразумева подсећање и одавање поште храбрим и часним људима који су у једном страшном времену устали против фашизма –највећег зла у људској историји. Знали су да идеја слободе и пркоса злу има највећу цену. Ту цену били су спремни да плате својим животима. Зато, такви људи у историји и националном памћењу остају велики људи.

Када жртве тако великих људи, бораца, антифашиста, покушавају да обезвреде појединци, квазиексперти разних звања, острашћене организације и некомпетентне институције или чак пролазне државне администрације, режимске или демократске,  онда је то несхватљива глупост или циљно покварењаштво. То је, наравно, и увреда нације која је изнедрила тако велике људе којима се поноси и које у свом бићу чува и штити од заборава и увреда.

У темељима будућности, велики људи сваке нације су њен непроцењиви капацитет достојанства и уважавања од других народа и држава…“

Устаници – храбри и часни људи у страшном времену

Устанак у Крајини су –рекао је генерал Стојимировић- припремили и оружану борбу, на челу родољубивог народа, отпочели: око 120 чланова КПЈ, двадесетак кандидата за пријем у Партију и око 150 скојеваца.  У већини,  били су то далеки потомци храбрих учесника Првог и Другог српског устанка, Тимочке буне и славне Тимочке дивизије, синова и унука легендарних учесника Балканских ратова и незаборавних Солунаца. Генерал Стојимировић је говорио и о томе у каквим је суровим условима окупације Крајине одлучено да се формирају  4 партизанска одреда_ Бољевачки, Крајински, Заглавско-тимочки и Мајданпечки. Ти млади и храбри људи су одлучно кренули у борбу против окупатора –„распламсавајући искру антифашизма упаљену у Белој Цркви, заједно са хиљадама кћери и синова целе Србије. Зато великим људима-антифашистима које је признао светски антифашистички ешалон не треба одузимати оно што су платили својим животима. Не треба им одузимати називе школа, улица и других институција, не треба им рушити или премештати споменике, не треба им мењати или брисати датуме када су се одлучили за борбу за слободу, а против окупације и националног уништења, не треба политикантским или квазинаучним новоизмишљеним сазнањима лагати младе, не треба се стидети и крити пред светом да је преко 300.000 бораца, антифашиста, дало своје животе у борби против фашизма, а то је и немогуће јер то антифашистички демократски свет зна. Не треба законима велике људе, антифашисте, борце изједначавати са њиховим убицама и злочинцима. И не треба тражити помирење великих људи, бораца против фашизма са фашистима и њиховим савезницима, маскираним брадатим кољачима. Не треба поред доказаних историјских злочина, чинити нове злочине против истине !“

Стравични злочини четника над српским народом

Генерал Стојимировић је опширније говорио о формирању Крајинског НОП одреда 16.августа 1941. на брду Алија, његовим првим оружаним акцијама и запаженим победама, али и неминовним губицима, стварању слободне територије, плану за ослобођење Неготина, али и о суровом реаговању Немаца – у злочиначкој противофанзиви у којој је Одред 29.септембра доживео трагедију на Стеванским ливадама, да би се командант Бранко Перић пробио са групом бораца и, касније, наставио борбу у саставу Кучевског партизанског одреда. Генерал је говорио и о злочинима четника у Крајини „који су имали само задатак да кољу, предају заробљене борце антифашисте Немцима и да пуне логоре: Бањица, Старо сајмиште, Ниш… А у Европи кољу само усташе и четници.  За усташе знамо кога и зашто кољу. Четници зверски муче и кољу свој народ, заробљене борце, присталице НОП-а, угледне домаћине, одликоване и угледне солунске борце, кољу децу, девојке, жене, кољу читаве породице, кољу и заробљене савезничке пилоте, а на крају рата кољу и једни друге да не буде живих сведока. Кољу до септембра 1944.године, а злочиначки геноцид над сопственим народом приказују Краљу и Влади у Лондону као борбу против окупатора. Септембра 1944. кољачи и брадате звери нису извршили наредбу Краља да се потчине ВШ НОВ и маршалу Титу. Историја им је пресудила. Демократске савезничке државе документовале су и саопштиле ко се борио против окупатора и ко је био у строју светског антифашистичког покрета, а ко је био савезник нацистичке Немачке“ – закључио је генерал Љубиша Стојимировић, некадашњи ђак генерације чувене Неготинске гимназије.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.