САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 854769Укупно посета:
  • 2640488Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СЕЛО НАРОДНИХ ХЕРОЈА

Избиште је село народних хероја из Другог светског рата Жарка Зрењанина, Анђе Ранковић, Исе Јовановића, али и ништа мање по херојству значајних, но мање знаних по храбрости, неустрашивих младих људи, који су животе уткали дубоко у темеље наше слободе – њих педесет двоје.

У спомен на њиховом херојство и неугасиви допринос слободи СУБНОР града Вршца у сарадњи са Основном школом “Жарко Зрењанин“ и месном заједницом из Избишта, приредили су у центру села, Мали час историје, којим је освежио успомену, старије потсетио, а млађима дао на знање да су се њихови преци, сви од реда Избиштани, храбро супротставили Хитлеровој фашистичкој солдатесци инсталираној на територији Баната, Србије и Југославије, са циљем да се становништво протвори у робље у нестајању.

Венце су положили представници града Вршца, чланови Градског већа Мирослав Ступар и Славиша Максимовић, представници Месне заједнице Избишта предвођени предсеником Милунов Милошем, његовом заменицом, Горданом Бељин, делегација  СУБНОР граада Вршца, коју су чинили Славица Хоџић, Борика Лазаревић и професор Чедомир Ћурчић и делегација СНС из Вршца, предвођена професором Миланом Васићем.

Пред неколико стотина ђака избиштанске Основне школе „Жарко Зрењанин Уча“, мештана Избишта, чланова СУБНОР Вршца и организације антифашиата града Зрењанина, обратио се Драгољуб Ђорђевић, председник вршачког СУБНОР, истакавши допринос мештана Избишта у победи над фашизмом.

Говорећи о значају борбе за слободу, борбе против фашизма у Другом светском  рату, о организованом отпору окупатору у Банату, који је Адолф Хитлер прогласио немачком територијом и присајединио Трећем рајху, Ђорђевић је нагласио да је предводник и организатор те борбе био неустрашиви учитељ, Жарко Зрењанин, рођени Избиштанин, организатор Јужнобанатског партизанског одреда и водећи антифашиста свога времена, који је у неравноправној борби изгубио живот. Истакао је и имена страдалих у тој борби, додавши да су погинули за слободу, не питајући и не тражећи ништа за узврат и позвао ђаке да чувају и негују успомену на своје храбре претке.

Члан градског већа Мирослав Ступар, поклонио се сенима храбрих, пред чијим именима имамо дуг успомене, сећања и обавезу борбе против ревизиониста историје, против продора новог, модификованог фашизма, против оних који скрнаве невине жртве изједначавајући фашистичке и усташке злочинце, са њиховим жртвама и стварним борцима против фашизма.

Гордана Бељин, заменик председника Месне заједнице Избишта, са поносом је говорила о прецима деце, која стоје пред спомен обележјем са именима избиштана, који су путоказ патриотизма и слободе. Истакла је да се мора прекинути са прекрајањем историје и да наша деца морају знати ко се борио за њихову слободу.

Како је овај датум и дан рођења Народног Хероја Жарка Зрењанина Уче, то су ђаци Лана Михајловић, Лука Секулић из седмог и Бранислав Секулић из осмог разреда, приредили сећање на животни пут свог храброг мештанина, просветитеља и борца за слободу, једнакост у правима на добробит свих.

Рецитал посвећен слободној домовини и свом селу извели су ученици четвртог разреда Катарина Николић, Милан Печеничић, Уна Тепшић, Констатин Сламарски, Дуња Влашић, Дејан Драгој, Милица Јанковић и Милош Божић и ученици петог разреда Вук Пеђа Ловрић, Анђела Сламарски, Алекса Царан, Јована Богданов, Ема Јовановић, Љубица Лазић Максимовић, Немања Жула, Марко Милутинов, Јелена Јовановић,  Алекса Миланов, Јовица Бранков и Данијел Пајевић.

Заслуге за избор и успех рецитала припадају и учитељу Милошу Милунову те професорима српског језика Орнели Влашић Ловрић и Предрагу Ловрићу.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.