САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863096Укупно посета:
  • 2654209Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ЈУБИЛЕЈ ОСЛОБОЂЕНЕ ВАРОШИЦЕ

Седамдесетшесту годишњицу ослобођења од бугарских фашиста у Другом светском рату поносно Трговиште је обележило веома садржајно, носећи епитет првог ослобођеног места у тадашњој поробљеној Европи током Другог светског рата. Програм су организовали Скупштина општине и СУБНОР.

Код споменика погинулим борцима, испред Основне школе, одата је почаст минутом ћутања, полагањем венаца и цвећа бројних делегација и почасним плотуном 4. бригаде Војске Србије. Говорио је председник Општинског одбора СУБНОР-а Милорад Станковић.

Тога дана 15. септембра 1943. године, на подручју Пчиње, Други јужноморавски партизански одред под командом Живојина Николића Брке, водио је осмочасовну исцрпљујућу борбу против 350 бугарских добро наоружаних и утврђених полицајаца. Одред је имао четири мртва борца.

Свесни да је дошао крај окупације, сутрадан раном зором, бугарски фашисти су напустили Трговиште и тако је настала слободна територија од Куманова до Пирота на којој су поред Другог јужноморавског одреда боравиле и Трећа македонска бригада, Врховни штаб Македоније, Косовски одред и Бугарски партизански одред истакао је Станковић.

Свакако је вредно поменути да је са подручја данашњег Пчињског округа у НОР-у учествовало преко 15 хиљада бораца сврстаних у шест бригада и две дивизије. Једна од њих, Осма српска ударна бригада формирана је у самом Трговишту, као и Косовска бригада.

Из мале Општине Трговиште за ослобођење земље погинуло је 270 бораца и цивилних жртава. Велики број наших људи интерниран је у Бугарску.

Одавању дужне почасти крај споменика, онима који су своје животе уградили у темеље слободе, присуствовао је велики број грађана, делегација и ученика, а венце и цвеће положиле су бројне делегације из Србије и Македоније. Међу њима и делегација Општине и СУБНОР-а Трговиште на челу са председником Ненадом Крстићем, Владе Републике Србије, 4. бригаде и Гарнизона Врање Војске Србије, Полицијске управе Врање, Окружног и Градског одбора СУБНОР-а Врање, Општине Старо Нагоричане, као и ученици основне и средње школе у Трговишту.

На свечаној седници Скупштине општине Трговиште, уз прикладан програм и филм о радним активностима Општине Трговиште, скупу се у препуној сали Дома културе, обратио  председник Општине Ненад Крстић. Он је истакао да је у Општини Трговиште видан економски напредак захваљујући помоћи Владе Србије и Председника Републике Александрa Вучићa.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.