САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 863216Укупно посета:
 • 2654389Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

ИСТРАЈАЋЕМО У СВОЈОЈ БОРБИ

Председништво СУБНОР-а Србије усвојило је ставове поводом избора у држави. И упутило на увид чланству како ће се понашати организација тим поводом.

Природа политичког живота Србије

Партије (странке) су идеолошко-политичке творевине. Свој идеолошко-политички прилаз друштвеној средини конституишу у својим програмима који су израз и  сврха постојања партије. Основни циљ је освајање власти или учешће у власти да би помоћу власти оствариле свој програм. У питању је утицај на друштво и промене у друштву помоћу државе и државне власти.

Флуидност или недостатак програма мења идејно-политичку природу борбе странке за власт и само поседовање власти. Вршење власти се претвара у функцију интереса појединца, групе или интереса партијске елите.

Анализа постојећих програма, показује да партије имају формално овај документ, да се они међусобно не разликују, да нема идеолошко-политичке профилисаности и да их се партије не придржавају, због чега нема разлике између партија, свака са сваким може и у власти и у опозицији. Постоје неприродне везе које су израз непостојања идеолошко-политичког профила партије, што мења њихов карактер и циљ борбе за власт.

У програмима партија нема ни помена о антифашистичкој прошлости и радничкој класи и сељаштву као друштвеној снази. Неке партије за основ свога постојања имају српско квислинштво и колаборацију са фашистичким окупатором.

Партије не нуде кроз програм визију која је дугорочо виђење изградње друштва за које се боре. Није довољно рећи капиталистичко друштво већ какво капиталистичко друштво. У први план партије истичу личност и обећања решавања друштвених проблема које су својим деловањем у власти створиле, као што су криминал, корупција, пљачка, сиромаштво, незапосленост, заустављање привредног суноврата и криминализације друштва,  успостављање покиданих веза са светом, социјално-здравствену заштиту и друго, дакле отклањање оних проблема које су оне створиле као актери власти, и ти проблеми настали њиховим деловањем,   јер у нормалном друштву они не могу у овом обиму ни да постоје.

Постојеће партије немају изложену дугорочну визију изградње једног друштва за коју подршку траже од бирача. Траже да им се поново повери власт  да би разрешили проблеме које су као актери власти створили, јер су све биле део власти без обзира у којој структури и комбинацији. Обећања дата бирачима у време изборне кампање се не испуњавају у пракси. На жалост у њих нико озбиљан не верује.

Понашање СУБНОР-а у изборном процесу

Стање у политичком животу указује да партије нису профилисане идејно-политички и визионарски већ циљно (власт по сваку цену).

Испред партија не иду програми већ личности које говоре о текућим проблемима и опредељењима (нема визије) и разрешавању проблема који су довели земљу у колапс.

Партије од којих је СУБНОР очекивао и у које је веровао разочарале су нас, од осталих нисмо ништа ни очекивали.

Нисмо страначки-партијски опредељени. Све ово обавезује СУБНОР да се држи статутарних опредељења и истраје у својој страначкој неопредељености .

Прихватамо народну вољу и признајемо, поштујемо и подржавамо власт коју народ изабере и поклони поверење.

Сваки члан СУБНОР-а по својој вољи гласа или не гласа, излази или не излази на изборе, у своје лично име а не СУБНОР-а, учествује на скуповима политичких партија, понаша се сходно свом идеолошко-политичком опредељењу и личном односу према опцијама, кандидатима и представљеном  програму партије за чије се остваривање наводно боре.

На овим изборима не очекујемо идеолошко-политичко супротстављање партија, свака може са сваком у власти и опозицији с обзиром на њихов недефинисан политички и идеолошки профил и програм.

У личном опредељењу мислимо да треба поћи од стварног а не декларативног односа појединаца и партије према СУБНОР-у, антифашизму, доприносу партизанског НОП победи и ослобођењу земље од фашистичких окупатора, доприносу Народно-ослободилачке борбе победи над фашизмом и односу према традицији партизанске борбе против фашистичких окупатора, националних квислинга и сарадника  окупатора.

Посебно треба подржати политичке личности без обзира на политичку опцију које су антифашистички опредељене, поштују партизанску борбу за слободу и доприносе да СУБНОР као организација остварује своје циљеве, помажу и поштују опредељења за чије се остваривање СУБНОР залаже, без обзира на њихову партијску припадност – битна је антифашистичка провенијенција – припадност антифашизму и позитиван однос према СУБНОР-у.

То треба да буде мера и наш однос у изборима који се одржавају. Гледати шта раде а не шта говоре.

Организација СУБНОР-а не може да буде база за изборно промовисање ни једне политичке опције ни на једном нивоу организовања.

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Избори

 • Todor Pavlov каже:

  SUBNOR je organizacija od ugleda i poštvanja u celom normalnom i civilizovanom svetu gde se poštuje antifašizam i doprinos saveznika protiv Nacional-socijalizma i fašizma, smatram da SUBNOR treba da bude finacirana sa stalnim finacijskim sredstvima gde bi se finaciranje SUBNOR regulisalo zakonom gde bi država bila obavezna da izdvaja sredstve za rad SUBNOR bez rezlike ko vlada državom a ne da bude SUBNOR zavistan od promene vlasti u Republici Srbiji stoga neka svaki član i simatizer SUBNOR -a se zapita dali je išta dosada ijedna politička stranka u Republici Srbiji dala ozbiljnu podršku SUBNOR -u u svom radu ili nije i neka po svojoj savesti i ličnom političkom ubeđenju odluči se dali treba uopšte i izaći na predstojeće vandredne parlamentarne izbore koji su zakazani za 16.mart.2014.godine a i ako se odluče da izaću članovi SUBNOR -a neka dobro se preispitaju za koga će glasati i koja bi politička organizacija mogla da konkretno promeni odnos države prema ratnim veteranima od 1941 do 1945 i prema tekovinama NOR-a.

 • pedjaza каже:

  Ovo je odlična anliza koja na najbolji način pokazuje današnju, ali i viešegodišnju političku i ideološku realnost u Srbiji. Činjenica da su programi ozbiljinjih političkih stranaka veoma slični, da gotovo svakoj nedostaje jasna ideološka profilisanost, da svaka sa svakom moše zajednički da deluje kako na vlasti, tako i opozicij,ukazuju da se politička borba u Srbiji svela isključivo na borbu za vlast, idejno-politički potpuno neutemeljenu.
  NOR, antifašističke vrednosti i istinski probelemi radničke klase, seljaštva i svih drugih građana koji žive od svog rada, nisu na adekvatan način zastupljene u programu ni jedne od aktuelnih političkih stranaka. One se više bave nekim opštim pitanjima, a programi im uglavnom liče na spiskove lepih želja, bez obrazloženja na koji se način to može realizovati. Takože, primetna su i brojna uopštavanja stvari, površnosti, steretipnosti, demagogija i drgi ciljevi bez pokrića.
  Kao nepolitička i nestranačka organizacija, SUBNOR je zazueo najispravniji mogući stav, a on se ogleda u nepodržavanju ni jedne političke opcije, ali i na istovremenom poštovanju svake vlasti koja će proizići iz rezultata većinske volje birača koji budu glasali na izborima.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.