САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 854771Укупно посета:
  • 2640490Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

САТИРАЊЕ НАРОДА – ЦИЉ СВИХ НАПАДА

Српска култура обагаћена је изванредном изложбом, отвореном 7. маја у Великој галерији Дома Војске Србије, под насловом „Деца у рату“. „Борац“ као орган СУБНОР-а Србије треба да региструје овај значајан догађај.

Изложба „Деца у рату“ документовано сведочи о деци као жртвама рата у периоду од 1914. до 1999. године. Богат архивски материјал, који садржи добре фотографије, списе, документа, подељен је у четири целине, Први светски рат, Други светски рат, ратовања деведесетих година на просторима СФРЈ и НАТО бомбардовање Југославије 1999. Организатори изложбе су Медија центар „Одбрана“ са Музејом жртава геноцида и Фондом „Милица Ракић“ из Батајнице. Богато опремљена и масовно посећена, ова изложба је део обележавања двадесетогодишњице од НАТО агресије на Југославију. Изложбу је организовало Министарство одбране Републике Србије.

Изложбу је у име Владе Србије отворио Александар Вулин, министар одбране, и у надахнутом говору, поред осталог рекао, подсетио да је страдање, убијање деце у поменутим ратовима историјско зло, а посебно геноцидно понашање усташког покрета у НДХ (тај геноцид је био немилосрдан по систематичности, беспоштедан по ефикасности убијања) који је убио више хиљада деце, свих узраста, а то је представљало „затирање“ српског народа. На жалост неки савремени политичари Хрватске скоро се поносе прошлошћу НДХ, а такво зло више се не сме поновити, и зато је изложба „Деца у рату“ сведочанство, чувар прошлости од заборава, и да о тој прошлости не треба ћутати.

Подсећам, као историчар, да је познавање и разумевање историје Србије у 20. веку и њено критичко пропитивање и оцењивање претпоставка нашег цивилизацијског трајања. Прошлост није само оно што је било и што су људи урадили, већ и оно што људи данас раде.

И да ово казивање о овој значајној изложби заврши Епикуровим упозорењем „Сазнање је нужност да би се могло живети“ и Херодотовом оценом „Историја је чувар сећања“, као и стиховима Бранка Миљковића „Све што нема ватре у себи сагори, што сагори постаје ноћ, што не изгори – рађа дан“.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.