„ИЗВИНИТЕ, НИСМО ЗНАЛИ ДА ЈЕ НЕВИДЉИВ“

Пуковник Дани о обарању авиона F-117а

Пуковник у пензији, Золтан Дани који је командовао јединицом која је оборила авион F-117а и тако срушила мит о „невидљивом“, говорио је јуче, на Отвореном универзитету, о овом значајном догађају захваљујући ком је, усред НАТО агресије на нашу земљу, подигнут морал како војсци тако и цивилном становништву.

Тог 27. марта 1999. године, свега неколико дана након почетка бомбардовања, 3. дивизион 250. ракетне ПВО бригаде успео је да уништи борбено средство из ваздушног простора. Нешто касније ће се испоставило да је заправо уништен авион Америчког ратног ваздухопловства F-117а, симбол моћи и неуништивости.

-На екрану радара се не види који тип авиона је у питању, тако да ми нисмо одмах знали да смо оборили „невидљивог“. Међутим, осећај је свакако био фантастичан, јер смо извршили наш задатак. Инчае, ми и јесмо намењени за уништавање циљева, односно борбених средстава из ваздушног простора и обарањем „невидљивог“ смо заправо урадили оно што од нас очекује наша држава и целокупан народ – вели пуковник Золтан Дани.

Рушењем мита о „невидљивом“, већ у првим данима борбе против НАТО агресора, подигнут је морал целокупној војсци, као и цивилима.

-Сетите се како су људи одједном почели да хрле на тргове. Са собом су носили траспаренте на којима је писало: „Извините, нисмо знали да је невидљив“, потом су носили „таргет“ мајице. Обарањем тог авиона озбиљно је подигнут морал не само код нас у јединици, већ у целокупној војсци, као и у народу – даље ће Дани.

Иако је у пензији, човек који је преко ноћи постао национални херој не одустаје од константног подећања на страхоте које нам је донео „Милосрдни анђео“. Како вели, култура сећања се мора неговати, иако би они који су нас напали најрадије волели да ту, како су је назвали „хуманитарну операцију“, избришемо заувек из наших сећања.

-Док сам обављао функцију народног посланика био сам у прилици да посетим Скупштину НАТО-а коју чине цивили. Тада је већ почела специјална операција у Украјини и један представник НАТО-а је причао о томе како од Другог светског рата није забележена таква агресија. Једва сам чекао да му одговорим. Када сам га подсетио на бомбардовање Југославије правдао се да је то била хуманитарна акција, а када сам га упитао каква је то хуманитарна интервенција у којој живот изгуби преко три хљаде људи, међу којима су деца и жене, онда је подвукао да то није тема. Дакле, њима то није тема, али зато нама јесте и не смемо дозволити да се то заборави – изричит је саговорник.

-Они то што се догодило пре две и по деценије називају хуманитарном акцијом. Уствари, то је била тотална агресија која је у супротности са Међународним ратним правом, односно зла агресија која није била испраћена одлукама Уједињених нација нити Света безбедности. Чак се косила и са Статутом НАТО савеза где стоји да имају право на интервенцију једино уколико је нападнута нека њихова чланица.

Пензионисани пуковник Золтан Дани дочекан је и испраћен аплаузом.

Извор: Subotica.com