ОБЕЛЕЖЕНА 107. ГОДИШЊИЦА РИСТОВАЧКОГ СТРАДАЊА

И ове гадине као и предходних Градски Одбор СУБНОР-а Врања присуствовао је обележавању 107. годишњице Ристовачког страдања. Комеморативним скупом и полагањем венаца и цвећа на Споменик палим ратницим и родољубима од 1912. до 1918. године у Ристовцу, обележена је 107. годишњица Ристовачког страдања. У име града, скупу су присуствовали члан Градског већа Саша Стаменковић и заменик председника Скупштине града Драган Михајловић. Том приликом, Саша Стаменковић подсетио је на историјске чињенице о великом страдању у селу Ристовац. „Овде је 1917. године бугарски окупатор извршио погром над невиним становништвом, спалио цело село и убио 53 мушкараца. Слободарски српски народ са својим славним ратницима те године, предвођен војводом Костом Пећанацем, славним четовођом из ослободилачких ратова у јужним српским крајевима и војводом Костом Војиновићем дигао је устанак у Топличком крају, Толички устанак. Тада се голоруки народ дигао против бугарског окупатора и створио једину слободну територију у тадашњој окупираној Европи. То је изазвало велики револт Бугара. Коста Пећанац је из Топличког краја стигао довде са својим војницима и дошао до нашег краја. Бугарске злочиначке чете су у знак одмазде, овде, у селу Ристовац учиниле велики зулум. Због тога се данас са посебним пијететом сећамо невиних жртава и истичем да је веома важно да негујемо културу сећања на нашу славну историју“, рекао је Стаменковић.

Присутнима се обратила и Оливера Ђорђевић, председница Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије до 1918. године. ,,Држава Србија увек је била за мир и никада није водила освајачке ратове, али је морала да брани своју отаџбину. Овде, у селу Ристовац, десио се незапамћен злочин. У знак сећања на велико страдање мештана овог краја, 1925. године подигнут је овај Споменик, да буде сведок једног страшног злочина. Важно је да овакве догађаје обележавамо сваке године и да младе генерације учимо да чувају традицију“, нагласила је Оливера Ђорђевић.

На спомен обележје венце и цвеће положиле су делегације Града Врања, Војске Србије, Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије до 1918. године, делелегација СУБНОР-а Града Врања коју је предводио председник Скупштине Градског Одбора СУБНОР-а Града Врања Стојан Младеновић, ученици основне школе из Ристовца и мештани.

У културно-уметничком програму наступили су ученици ОШ ,,1. мај“ Вртогош, истурено одељење у Ристовацу и Нина Тасић, ученица Гимназије ,,Бора Станковић“.