ПОЉАНА, 79 ГОДИНА ОД ЗАВРШЕТКА ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

Члан председништва Зоран Јаковљевић, предводио је делегацију СУБНОР-а Србије, која је боравила од 16-18. маја у Словенији, у посети Савезу удружења бораца за вредности Народноослободилачке борбе Словеније (ЗЗБ НоБ). Посета је уприличена поводом обележаваља 79. годишњице битке на Пољани, последње битке Другог светског рата на тлу Европе. Поред делегације СУБНОР-а Србије у Словенији су биле присутне и делегације Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Републике Хрватске САБА РХ, Савеза удружења бораца НОР-а и антифашиста Црне Горе и Савеза антифашиста и бораца народноослободилачког рата у Босни и ХерцеговиниСАБНОР БиХ.

У Љубљани, 17. маја, председник ЗЗБ Марјан Крижман, организовао је радни састанак борачких организација у просторијама Савеза. На састанку је потврђена потреба за добром сарадњом између организација, разматрано је функционисање организација, заједнички пројекти, договорен је календар догађаја у наредном периоду, као и место и термин следећег радног састанка. Разговарало се је и о начину и месту централног обележавања 80. година од ослобођења Југославије 1945. године, као и о проширењу сарадње са борачким, антифашистичким организацијама из суседних земаља.

Истога дана делегације су биле на пријему код председнице Народне скупштине Републике Словеније маг. Уршка Клакочар Жупанчич, у згради Парламента.

У поподневним часовима делегације су отпутовале у Крошку у Аустрији и састали се са руководством Савеза Корушких партизана у Аустрији.

Милан Вуте, председник Савеза корушких партизана, у Железној Капли, презентовао је активност Савеза корушких партизана, након чега је положен заједнички венац на споменик народног хероја Франца Пастерк Ленарт, жртве масакра на Першману 25. априла 1945.

Наиме, крајем априла 1945.године, на Першмановом имању код Железне Капле дошло је до сукоба између Немаца, и партизана који су били смештени на Першманов салашу. У једном од последњих нацистичких злочина почињених над корушким Словенцима, припадници 13. СС полицијског пука убили су 11 чланова породица Садовник и Когој који су живели на имању. Међу њима је било и седморо деце. Четворо деце је преживело, тешко рањено, када су нацисти спалили имање. На гробљу у Железним Каплима, сахрањено је 120 партизанских бораца и још 34 цивилне жртве које је фашистичка полиција убила у својим домовима због подршке партизанима.

Церемонија на Пољани, у Корушкој, Межишка долина, у организацији ЗБ НОБ Межијска долина одржана је 18. маја, уз учешће великог беоја грађана.

Делегације свих борачких удружења су положиле заједнички венац на споменик Слободи и миру на Пољани, чиме је симболично потврђено да су се на овим просторима борци свих jединица Југославије, борили заједно и заједно гинули за слободу. Венац Републике Словеније положио је министар одбране Марјан Шарец, који се је и обратио скупу. У име Секције Прве пролетерске бригаде венац су положили Олга Стоиљковић Трифуновић и Ненад Симић.

Испред борачких удружења скупу се је обратио члан председништва СУБНОР-а Србије пуковник-пилот Зоран Јаковљевић. У свом говору истакао је значај догађаја из тог времена и заједничке народноослободилачке борбе у Југославији против окупатора и њихових локалних сарадника. „У Другом светском рату, победу су извојевали партизани и народ који је био уз њих. Наши храбри преци дали су своје животе бранећи своју земљу, свој крај, своју породицу, а то је истинско родољубље које ми данас треба да чувамо и афирмишемо. Међутим данас фашистичке идеје још нису поражене, а прекрајање историјских чињеница једна је од главних активности повампирених фашиста. Они који су пре неколико деценија називани злочинцима, претворени су у хероје, а многи следбеници фашистичких идеја често се декларишу као антифашисти. Борба против неофашизма је борба за демократско друштво у свим земљама. Нажалост, чини се да данас боље сарађују неофашисти него антифашисти, и да је лакше бити неофашиста него антифашиста“ – истакао је Зоран Јаковљевић.

Битка код Пољане (14-15. маја 1945. године) је последња велика битка Другог светског рата у Европи. Тада је Народноослободилачка војска Југославије, састављена из партизанских одреда, стала на пут немачким снагама и њиховим савезничким националистичким формацијама, које су покушале да се пробију у сектор под окупацијом америчких трупа, на територију Аустрије и северне Италије, како би избегли предају Југословенској армији. Југословенски партизани разбили су немачке снаге, а командант немачкре армије „Е“, генерал-пуковник Александар Лер потписао је акт о безусловној капитулацији његових трупа.

Маја 1985. године, на Пољани успостављен је спомен-парк са централним спомеником Слободи и миру, дело академског вајара Стојана Батича. Споменик је у облику бомбе од бронзе, која се развија цвет из којег лети јато голубова, а симболизује мир и суживот међу људима.

18. мај 2024.