ВОЈВОДА РАДОМИР ПУТНИК-ЖИВОТНО ДЕЛО ЗА НЕЗАБОРАВ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић предводио је државну церемонију поводом обележавања 107. годишњице смрти војводе Радомира Путника.

Церемонија је започета парастосом и интонирањем државне химне.

У обраћању министар је нагласио: „Данас смо се окупили и на 107. годишњицу смрти одали почаст славном војводи Радомиру Путнику, једном од највећих војсковођа Србије, чије је наслеђе и допринос оставило дубок траг како у српској историји, тако и у колективној свести српског народа. Војвода Путник, као војни стратег, био је симбол храбрости, одлучности и пожртвованости. Био је вођа који је личним примером подстицао војнике да часно и савесно бране своју отаџбину. Његова мудрост, стратегија и војничко умеће који су били кључни у борбама, дефинисали су ток не само српске историје, него историје Балкана, али и Европе“, рекао је министар Старовић.

Старовић је додао да је народ док се присећа војводе Путника позван и дужан да, учећи кроз историју, како ону која се учи у школи, тако и ону која се препричава у српским домовима, преноси вредности лика и дела војводе Путника на будуће нараштаје.

Учећи о његовој посвећености, истрајности, храбрости и вери, сами себе учимо како се бори и како се чува слобода и правда српске државе“, поручио је министар.

Иначе војвода Путник је, током своје богате војничке каријере, био два пута начелник Главног генералштаба, пет пута Министар војни и начелник Штаба Врховне команде Војске Краљевине Србије у Балканским и Првом светском рату.

Поред министра Старовића венце су положили делегација Министарства одбране и Војске Србије, удружења грађана за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, као и представници борачких организација. У име СУБНОР-а Србије цвеће је положио секретар Станислав Рескушић.

Организатор комеморативног окупљања је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Владе Републике Србије.