Крагујевац: БЕСМРТНОМ ВОЈВОДИ ПУТНИКУ

Један од најзнаменитијих Крагујевчанина, српски војсковођа, министар војни, војвода, главни стратег српске војске и њених победа на Куманову, Брегалници, Церу, Колубари, преминуо је 17. маја 1917. године у Ници (Француска). Од оца Димитрија, учитеља у Крагујевцу војвода Путник се родио 24. јануара 1847. године. Војник и војсковођа српске војске био је пуних четрдесет година.

Поводом годишњице његове смрти на спомен обележје горостасту наше историје, које се налази испред зграде Српске врховне команде на велепном тргу који носи његово име, венце су положиле делегације града Крагујевца коју је предводила помоћник градоначелника др Гордана Дамњановић, Војске Србије, ГО СУБНОР-а Крагујевца и Удружење потомака старих ратника 1912-1920 „Војвода Радомир Путник“. Исто је било и организатор обележавања овог скупа.

Обраћајући се присутнима др Гордана Дамњановић истакла је историјски значај бесмртног војводе Путника коме за све што је учинио, град Крагујевац исказује посебну пажњу. Споменик га са пијететом и поносом истиче кроз величанствене победе и успехе без којих се није могло ићи напред у светлију будућност.

Културно уметнички програм извели су чланови КУД „Лепеница са сетом песама „Тамо далеко“, „Ово је Србија“…