ЈАСЕНОВАЦ – ПРАВО НА НЕЗАБОРАВ

У Спомен комплексу „Шумарице“ у музеју Крагујевачки октобар отворена је српско-јеврејска изложба „Јасеновац-право на незаборав“. Изложба која одсликава монструозне злочине усташке НДХ у комплексу логора Јасеновац над Србима, Јеврејима, Ромима и антифашистима, показује сву монструозност злочина усташа и зверства која су чинили.

Ова изложба била је постављена у Дому Народне скупштине у Београду, затим у згради Уједињених нација у Њујорку 2018-те и стигла је у Крагујевац, град бунтовник, страдалник али и град херој и представља непремостиву баријеру ревизионизму, прекрајању историје и умањењу жртава.

Пре отварања изложбе, положени су венци на споменик V-3, стрељаним ђацима и професорима. Венце су положиле делегације Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на челу са министром Ђорђевићем, града Крагујевца, Шумадијског округа, преживелих логораша, СУБНОР-а Србије, који су представљали генерал мајор Видосав Ковачевић, председник, академик Жељко В. Зиројевић, потпредседник и пуковник пилот Зоран Јаковљевић, члан Председништва.

Присутнима су се обратили градоначелник Крагујевца Никола Дашић, председавајућа Скупштине Србије Смиља Тишма-преживели логораш, Лаза Косановић,  потомак Николе Тесле који је сведочио о злочинима над породицама Тесла и Херцл, министар Зоран Ђорђевић, проф. др Гидеон Грајф, експерт за Аушвиц и директор изложбе „Јасеновац – право на незаборав“, чија је трилогија: Јасеновац – Аушвиц Балкана представљена на овом скупу.

Отварајући изложбу први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић истакао је значај исте и што се она отвара баш у Крагујевцу, граду хероју и страдалнику јер она пре свега спречава ревизију историје, умањење жртава у Јасеновцу које спроводи хрватска држава.

Извршен је обилазак спомен поставке у којој су приказани предмети које су усташки злотвори користили у злочинима над недужним жртвама, као и реконструисан део логора Јасеновац.