Јошаница: ХЕРОЈИМА ОЗРЕНСКИХ ВАТРИ

Тих новембарских дана 1941. године недићевци – верни савезници немачких фашиста, отпочели су са масовним прогонима родољуба и антифашиста широм Сокобањског и Алексиначког среза. Како би спречили њихова зверства, а посебно њиховог команданта капетана Анђелковића (проглашен за ратног злочинца) ОК КПЈ по одлуци Станимира Вељковића-Зелета и срески комитет КПЈ предвођен легендарним Алексом Маркишићем Павлом, одлучили су да поставе заседу недићевском одреду у селу Јошаници. Акцијом је руководио командант Озренског НОП одреда Димитрије Драговић-Срђа, учитељ, познати револуционар родом из с. Ћуриоца (Даниловград) нераздвојни друг Маркишића и полит комесар Иван Вушовић-Вук, правник, родом из с.Бршна (Никшић).

Борци су распоређени 26/27 новембар у заседу неочекујући да ће шпијуни јавити недићевцима шта им се спрема па су се ови неопажено извукли из села и напали партизане са леђа. У неравноправној борби тога дана погинуло је 30 бораца а командант Драговић је тешко рањен и не желећи да падне жив у руке зликовцима пуцао је у себе из револвера поштујући начело да се комунисти живи не предају. У већ мртвог команданта из беса пуцао је и један четник из Сокобање.

Комесара Вушовића тешко рањеног, недићевци су са још једним борцем, који је такође био рањен, вукли од Јошанице до Сокобање где их је лично у болници убио капетан Анђелковић због немоћи да ишта сазна. Немци су шест заробљених партизана које су им предали недићевци, стрељали у Житковцу са још 33 Рома који су похапшени у селу Јошаници. Из обруча се извукло петнаестак бораца и склонило ка Озрену.

Поводом годишњице погибије у селу Јошаници у организацији СУБНОР-а Сокобање, организована је комеморативна свечаност и положени венци на споменик. Венце су положиле делегације локалне самоуправе Сокобање, СУБНОР-а Србије, Алексинца, Соко Бање, ОРВС и СПС Соко Бање. О догађају из новембра 1941-е, говорио је председник СУБНОР-а Сокобање др Славољуб Јовановић истакавши значај сећања на све пале за слободу.

У име СУБНОР-а Србије, Председништва и председника генерала Ковачевића, обратио се потпредседник, академик, пук.Жељко В. Зиројевић истакавши да сећање на хероје попут Алексе Маркишића, Драговића, Вушовића и све оне који су живот дали за слободу не бледи већ сија пуним сјајем а СУБНОР је организација која спречава заборав и чува успомене на све јунаке којима је Отаџбина била изнад живота и који су се преселили у легенде.

У склопу активности јачања организација СУБНОР-а потпредседник Зиројевић је заједно са координатором за Тимочку регију, др. Славољубом Јовановићем у Књажевцу имао састанак са представницима СУБНОР-а и локалне самоуправе Књажевца на коме је било речи о јачању организације и обнови спомен обележјима а у Сокобањи са представницима локалне самоуправе где је било речи о јачању организације, стању спомен обележја као и о изласку из штампе новог издања књиге „Ватре са Озрена“ (друго издање). Истакнуто је да на подручју Тимочке регије СУБНОР најуспешније сарађује са општинама Бољевац и Сокобања и да њиховим примером треба да крену и остале локалне самоуправе са ове територије. Такође је договорено да се на споменик у Јошаници упишу и имена свих 33 Рома које су немачки фашисти стрељали заједно са заробљеним партизанима.