ПОЧАСТ СТРЕЉАНИМ РОДОЉУБИМА У ВАЉЕВУ

Комеморативни скуп поводом 81. године када је Немачки фашистички окупатор стрељао 267 родољуба на Петом Пуку у Ваљеву одржан је 27. новембра 2022. године.

Комеморацији су присуствовали: фамилија и родбина палих жртава, представници Војске Србије, града Ваљева, делегације СУБНОР-а: Ваљева, Чачка, Ужица, Севојна, Пожеге, Косјерића, Љига и Мионице. Присутнима се обратио Градског одбора СУБНОР-а Ваљево Рајко Милинковић, и подсетио на овај догађај.

Посебан значај имају стрељани у Крушику и Петом Пуку јер су они били са простора читаве Ужичке републике, Ужичког, Чачанског, Ваљевског, Првог и другог Шумадијског, Посавског и Космајског одреда а у то време су били војна сила за поштовање.

На превару је заробљено 600 Партизана који су кренули из разних места Србије у Марковој Цркви где је извршена и примопредаја истих од стране Косте Пећанца и Павла Мишковића команданту Јови Скаве самозваном колубарском четничком војводи, који је наредио покрет заробљених према Словцу. Затим су предати 13. новембра око 19 часова Немцима у селу Дивци код кафане Даринке Поповић. Одатле су спроведени у Ваљево у Тадића магацин тадашњи затвор где су остали две недеље. Били су без довољно воде и хране одвођени на принудни рад на великој хладноћи скоро голи и боси.

На брду Крушик заробљени су доведени баш на ово место где их је чекало јако обезбеђење. Пред њих је изашао Немачки официр са белим рукавицама где је пребројао читаву колону поделивши је на две приближно једнаке групе. Затим им је саопштио пресуду у којој се каже да због губитка који је имала 342 пешадијска дивизија у околини Ваљева, од два мртва и шест рањених по наређењу заповедника генерала Данкелмана стрељаће 265 Партизана.

На данашњи дан 1941. године.

МИ СМО ПАЛИ ЗА ОНО ШТО СТЕ ВИ ЗАУВЕК СТЕКЛИ, ДА БУКТИЊУ ПРЕНОСИ СВАКА НОВА СМЕНА

МИ НЕ ЋУТИМО НИ САДА, МИ СМО СВОЈУ РЕЧ РЕКЛИ, РЕКЛИ ЗА СВА ВРЕМЕНА

Ови стихови песника и револуционара, Јована Поповића уклесани су овде на споменику подигнутом где почивају стрељани родољуби из Ваљева, Ужица, Чачка,Севојна, Пожеге, Горњег Милановца,Лајковца, Бајине Баште, Мионице, Аранђеловца, Косјерића, Љига и Таковског краја.

ХВАЛА ИМ И СЛАВА ИМ!

СУБНОР Ваљево

27.11.2022