САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 870880Укупно посета:
  • 2666615Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ВЕЧИТИ СИМБОЛ СЛОБОДЕ

Широм света се прославља 27. јануар као празник кад је Црвена армија 1945. године ослободила нацистички логор смрти Аушвиц.

Међународна федерација покрета отпора (ФИР), са седиштем у Берлину и са тридесетак чланица углавном у Европи, подсећа на још један датум – 2. фебруар,  светски познату и признату историјску победу  Црвене армије код Стаљинграда, где ће се управо 2013. године обележити 70.годишњица.

Тада су се храбрим борцима тадашњег Совјетског Савеза предали немачка 6. армија под командом маршала Паулуса и њихови савезници и помагачи.  Црвеном армијом, њеним јединицама, командовао је прослављени маршал Жуков.

Битка код Стаљинграда је означила прекретницу у Другом светском рату и назначила победу савезничке антифашистичке коалиције над хитлеровским армадама и крај страдања житеља многих држава Европе.

Међународна федерација покрета отпора упутила је светској јавности декларацију поводом седам деценија победе над фашизмом код Лењинграда, у којој, између осталог, наглашава:

„Империјалистички рат изазван од немачког фашизма био је  од почетка  усмерен на убијања, експлоатацију, терор и разарање.

Ковентри, Ротердам, Варшава и Београд симболи су Вермахтовог ратног терора из ваздуха.

Аушвиц, Бухенвалд, Мајданек, Собибор урезани су у сећање човечанства као места на којима су немачки фашисти остваривали своју политику и истребљења народа.

Стаљинградска битка означила је прекретницу у борби антихитлеровске коалиције са експанзионистичким тежњама немачког фашизма. Са војног аспекта то је први пут да је заустављено напредовање и да је „непобедиви“ Вермахт морао да призна разорни пораз.

За покрете отпора у свим окупираним земљама и у Немачкој Стаљинградска битка је била симбол долазећег пораза фашизма. Покрети отпора црпили су снагу, мотивацију и оптимизам за настављање  антифашистичке борбе.

Стаљинградска битка је добијена захваљујући чврстини и хероизму армије и народа СССР-а. Сећамо се погинулих и свих бораца који су учествовали у ослобађању од фашистичких окупатора.

ФИР се придружује поздравима становништву Волгограда, некадашњег Стаљинграда, уз захвалност што чувају вечни симбол слободе.

За све антифапистичке организације у свету победа под Стаљинградом је Дан за сећање и поштовање“ – стоји у Декларацији коју је од Међународне организације покрета отпора примио и СУБНОР Србије као темељни носилац антифашизма и чувар традиција славне ослободилачке борбе и партизанског покрета у Другом светском рату.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.