САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816183Укупно посета:
  • 2551403Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ВЕЧИТИ СИМБОЛ СЛОБОДЕ

Широм света се прославља 27. јануар као празник кад је Црвена армија 1945. године ослободила нацистички логор смрти Аушвиц.

Међународна федерација покрета отпора (ФИР), са седиштем у Берлину и са тридесетак чланица углавном у Европи, подсећа на још један датум – 2. фебруар,  светски познату и признату историјску победу  Црвене армије код Стаљинграда, где ће се управо 2013. године обележити 70.годишњица.

Тада су се храбрим борцима тадашњег Совјетског Савеза предали немачка 6. армија под командом маршала Паулуса и њихови савезници и помагачи.  Црвеном армијом, њеним јединицама, командовао је прослављени маршал Жуков.

Битка код Стаљинграда је означила прекретницу у Другом светском рату и назначила победу савезничке антифашистичке коалиције над хитлеровским армадама и крај страдања житеља многих држава Европе.

Међународна федерација покрета отпора упутила је светској јавности декларацију поводом седам деценија победе над фашизмом код Лењинграда, у којој, између осталог, наглашава:

„Империјалистички рат изазван од немачког фашизма био је  од почетка  усмерен на убијања, експлоатацију, терор и разарање.

Ковентри, Ротердам, Варшава и Београд симболи су Вермахтовог ратног терора из ваздуха.

Аушвиц, Бухенвалд, Мајданек, Собибор урезани су у сећање човечанства као места на којима су немачки фашисти остваривали своју политику и истребљења народа.

Стаљинградска битка означила је прекретницу у борби антихитлеровске коалиције са експанзионистичким тежњама немачког фашизма. Са војног аспекта то је први пут да је заустављено напредовање и да је „непобедиви“ Вермахт морао да призна разорни пораз.

За покрете отпора у свим окупираним земљама и у Немачкој Стаљинградска битка је била симбол долазећег пораза фашизма. Покрети отпора црпили су снагу, мотивацију и оптимизам за настављање  антифашистичке борбе.

Стаљинградска битка је добијена захваљујући чврстини и хероизму армије и народа СССР-а. Сећамо се погинулих и свих бораца који су учествовали у ослобађању од фашистичких окупатора.

ФИР се придружује поздравима становништву Волгограда, некадашњег Стаљинграда, уз захвалност што чувају вечни симбол слободе.

За све антифапистичке организације у свету победа под Стаљинградом је Дан за сећање и поштовање“ – стоји у Декларацији коју је од Међународне организације покрета отпора примио и СУБНОР Србије као темељни носилац антифашизма и чувар традиција славне ослободилачке борбе и партизанског покрета у Другом светском рату.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Углавном облачно
06:2018:43 CEST
СреЧетПет
min 9°C
18/6°C
19/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.