Протест

ВАНДАЛИМА  СМЕТА  СПОМЕНИК  У  ВИТИНИ

Савез удружења бораца народноослободилачког рата  Србије, Београдски форум за свет равнорпавних и Клуб генерала и адмирала Србије, са индигнацијом и гнушањем су примили вест о  рушењу споменика, 21. јануара 2013. године, у месту Витина на Косову и Метохији, од стране групе албанских екстремиста.

Ради се о споменику који је подигнут у славу бораца који су, као припадници Народноослободилачке војске Србије, дали животе у току четворогодишње борбе против фашизма у Другом светском рату.

Најоштрије осуђујемо овај нецивилизацијски и вандалски акт уништавања споменика који симболише борбу за слободу од фашизма и угњетавања.

Вишегодишње рушење, уништавање и скрнављење споменика српске верске и културне баштине на Косову и Метохији постало је још агресивније после доласка међународних снага 1999. године. Иако је покрајина Косово и Метохија од тог момента до данас под мандатом Уједињених нација, ниједан виновник оваквих и сличних аката није приведен правди, што поставља питање односа УНМИК-а, КФОР-а и ЕУЛЕКС-а према мандату који им је поверен. Најодлучније  захтевамо од органа међународне заједнице на Косову и Метохији да организаторе  и починиоце најновијег и  свих ранијих  злочина, приведу правди и  предузму енергичне  мере заштите, у интересу стварања трајних услова за безбедан и миран  живот и националну толеранцију свих који живе на Косову и Метохији.

Позивамо сва удружења слободарске и антифашистичке оријентације да најоштрије осуде вандалско рушење споменика борцима за слободу у Витини, као и уништавање верских објеката, културно-историјских споменика и српских гробаља.

 

СУБНОР Србије

Београдски форум за свет равноправних

Клуб генерала и адмирала Србије