САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 869966Укупно посета:
  • 2665113Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

НОВИ ЧЛАНОВИ ЗА НОВО ВРЕМЕ

Градски одбор СУБНОР-а Врање започео је обележавање великог јубилеја, седамдесете годишњице формирања давна 1947. године. Тим поводом одржана је у Дому Војске Србије свечана седница.

Година јубилеја, седам деценија трајања и богате и садржајне прошлости, започела је свечаношћу достојном годишњици и слављенику. У препуној сали Дома Војске седници су присуствовали бројни гости, међу којима и председник Скупштине града др Дејан Тричковић и командант Гарнизона Врање пуковник Слободан Стопа.

Ова седница била је круна акције „Седамдесет година СУБНОР-а, седамдесет нових чланова“. Акција је превазишла очекивања, тако да је свечано уручено 115 књижица. Међу новопримљеним члановима је и генерал у пензији, два докторанта, два лекара, 14 професора, економиста, правника и адвоката, осам студената и средњошколаца, 25 инжењера, техничара и занатлија, 11 радника, пет приватних предузетника, четири пољопривредника, пет професионалних војника, 17 пензионера и многих других разних занимања.

О историјату СУБНОР-а говорио је председник Градског одбора Стојан Младеновић, и истакао неке од најважнијих резултата:

”У послератном периоду СУБНОР је збринуо, одшколовао и запослио преко 800 деце палих бораца, инвалида и сиромашних бораца ;

Доделио 88 станова и око 500 стамбених кредита чија је данашња вредност око осам милиона евра и тиме решио стамбено питање или побољшао услове становања преко 600 својих чланова и исто толико породица ;

Непосредно, или у сарадњи са среским и општинским властима, као и уз подршку својих чланова и грађана подигао 100 спомен обележја антифашизму (споменици, спомен чесме, спомен бисте и др.) ;

У свакодневним контактима пружа, у складу са својим могућностима, разне видове помоћи чланству (само у току 2016.године упутио је на бесплатан бањско-климатски опоравак 99 ратних и мирнодопских инвалида ;

Непрекинута је нит неговања свих ослободилачких традиција, спомен обележја и борбе да се сачува историјска истина о догађајима на овим просторима и осведоченом патриотизму у свим ослободилачким ратовима”.

 На свечаној седници обележена је и годишњица оснивања Осме српске народно-ослободилачке удране бригаде (8. март 1944. године у Трговишту). Била је то прва бригада на овим просторима која је на борбеном путу од Трговишта до грчке границе и назад преко Владичиног Хана, Власотинца, Ниша, Новог Пазара и дуж Дрине доспела, уз сталне борбе, све до Сремског фронта. На путу дугом скоро 5 хиљада километара, кроз њене редове прошло је преко 3 хиљаде бораца, погинула су 563 ратника, а из строја је избачено због рањавања и болести скоро хиљаду.

Бригада ће остати запаћена као прва која је шест сати пре свих осталих јединица, форсирајући Босут код Батроваца, кренула у пробој Сремског фронта.

у програму свечаности учествовали су и хор Основне школе „Први.мај“ из Вртогоша – новог колективног члана СУБНОР-а са 302 ученика и професора, и Слободан Јовановић чувар народног стваралаштва у области музике.

Био је ово, иначе, само почетак бројних активности у години јубилеја од којих ће најважније бити промоција монографије „70 година СУБНОР-а Врање“, свечана академија поводом 7. септембра, Дана ослобођења Врања, отворена недеља за сусрет са ученицима основних и средњих школа и грађанима, у клубу бораца „Историја за незаборав“ и уређивање простора на месту формирања Првог врањског партизанског одреда као музеја на отвореном.

Print Friendly, PDF & Email

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.