Зајечар

Зајечар

ТАМО ГДЕ ЈЕ ЧУВАНА СЛОБОДА

Интонирањем државне химне у касарни ”Никола Пашић” у Зајечару је обележена 73. годишњица оснивања Девете српске народноослободилачке ударне бригаде.

На спомен бисту народном хероју Василију Ђуровићу Жарком, првом команданту бригаде, венце су положили припадници Војске Србије, СУБНОР-а, представници резервних војних старешина и ратних војних инвалида, као и чланови удружења војних пензионера и потомака.

Девета бригада је током Другог светског рата водила борбе са окупатором на територији Тимочке крајине, Шумадије, а касније и на Дрини.

„Учествовала је у свим важним борбама у делу Мораве, Расине, Тимока, Тимочке крајине, Сокобање. Учествовала је у ослобођењу Зајечара, Тимочке крајине, Београда, преко Босне до Словеније.

У саставу ове бригаде било је око 5 хиљада бораца. Погинуло је 883, 70 је умрло и 13 нестало.

Бригада је изнедрила и три Народна хероја, Василија Ђуровића Жарког, Бранка Милошевића Металца и Петронија Јовановића Пере Комирићанца” – истакао је Драгољуб Николић, председник СУБНОР-а Зајечар.

Девета српска бригада је, поред учешћа у Другом светском рату, учествовала и у окршајима током распада Југославије и НАТО агресије 1999. године. Део је дејствовао на Косову и Метохији, а део у приправности на територији Тимочке крајине.