Јулске свечаности

Бела Црква, Фрушка Гора, Радан…

Поводом предстојећих јулских свечаности, председник СУБНОР Миодраг Зечевић упутио је писмо борачким организацијама:

Протеклу годину смо обележили у знаку 70. годишњице Устанка народа Србије, кад смо још једном истакли слободарски дух српског народа и спремност на одбрану слободе без обзира на жртве.

Идемо у сусрет јулским празницима, који нису јубиларни, али ћемо на свим манифестацијама истаћи допринос народа у неравноправној борби од 1941 до 1945. године поразу окупатора и  издајника који су му служили.

Иако Четврти јул – Дан борца није државни празник предлажемо да, као и до сада, положите венце и цвеће на спомен-обележја, споменике, бисте народних хероја  и бораца широм Србије.

Седми јул није више, на жалост, државни празник, али обележавању треба посветити главну пажњу. Он се традиционално обележава централном манифестацијом у Белој Цркви. Предлажемо и организовање више регионалних манифестација: на Фрушкој Гори, Југу Србије, Врању, Радан планини, Источној и Југозападној Србији и другим значајним историјским местима. Општински, градски и окружни одбори организоваће и локалне прославе. Један број организација везује за ове празничне дане своје уобичајене активности: посете породицама погинулих и умрлих бораца, инвалидима, преживелим борцима и пострадалим у рату 1991-1999.године.

Предлажемо да прославе и манифестације организујете са органима локалне самоуправе, војском, партијама које нашу борбу поштују и другим друштвеним организацијама. Опредељивати се за шире скупове и савременије садржаје, уз укључивање млађих генерација.

Посебну пажњу посветити сарадњи са средствима информисања, посебно локалним РТВ станицама.