Позив из Прогара

Дружење у Срему

У Бојчинској шуми, недалеко од Београда, биће и ове године прослављен Дан борца. Градски одбор СУБНОР-а главног града Србије тако наставља традицију да се у Доњем Срему, на улазу у село Прогар, организује велико дружење поводом Четвртог јула.

У шуми, која се простире на површини од 620 хектара, налазиле су се од 1941.године базе за родољубе спремне да одатле, из привремених склоништа, оду у партизанске одреде и прикључе се антифашистичкој борби против немачких завојевача и њихових савезника из квислиншких редова.

У Бојчинској шуми се у време рате скривао и народ из околних села бежећи од непријатеља – посебно Немаца и усташа. У тој шуми, удаљеној од Београда само 30 километара, планула је и прва партизанска пушка у Доњем Срему, а у њој су боравили и команде партизанских јединица и рањеници. Бојчин је са својим базама био сигурна кућа за многе борце што су прелазили Саву и из централне Србије, после краћег задржавања у опоравку и обуци, настављали према источној Босни и укључивали се у жестоке битке са непријатељима до коначног слома фашизма.

Прошла власт је укинула Дан борца као државни празник, али народ није и неће заборавити славно време НОБ и НОП. Бојчинска шума је сведок опстанка традиције и поштовања дела партизана и антифашистичког покрета у Србији. Свечани програм почиње 4. јула у 11 часова државном химном, затим ће говорити председник Градског одбора генерал Бацко Поповић, а предвиђен је и богат културно-уметнички програм и, од 12,30 часова, дружење учесника скупа.

Бојчинска шума је, без сумње, посебно природно благо, а с обзиром на историјски значај у животу нашег народа заслужује изузетну пажњу и преку потребу да буде одржавана и као туристички објекат. Досад су заслугу за то имали борачка организација Сурчина и локална власт, а одзив народа у свим приликама, нарочито током прославе Дана борца и Дана устанка народа Србије и сличних манифестација са културним садржајима, доказ су да традиција мора бити поштована у свим срединама.