САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863288Укупно посета:
  • 2654510Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

Дружење у Срему

У Бојчинској шуми, недалеко од Београда, биће и ове године прослављен Дан борца. Градски одбор СУБНОР-а главног града Србије тако наставља традицију да се у Доњем Срему, на улазу у село Прогар, организује велико дружење поводом Четвртог јула.

У шуми, која се простире на површини од 620 хектара, налазиле су се од 1941.године базе за родољубе спремне да одатле, из привремених склоништа, оду у партизанске одреде и прикључе се антифашистичкој борби против немачких завојевача и њихових савезника из квислиншких редова.

У Бојчинској шуми се у време рате скривао и народ из околних села бежећи од непријатеља – посебно Немаца и усташа. У тој шуми, удаљеној од Београда само 30 километара, планула је и прва партизанска пушка у Доњем Срему, а у њој су боравили и команде партизанских јединица и рањеници. Бојчин је са својим базама био сигурна кућа за многе борце што су прелазили Саву и из централне Србије, после краћег задржавања у опоравку и обуци, настављали према источној Босни и укључивали се у жестоке битке са непријатељима до коначног слома фашизма.

Прошла власт је укинула Дан борца као државни празник, али народ није и неће заборавити славно време НОБ и НОП. Бојчинска шума је сведок опстанка традиције и поштовања дела партизана и антифашистичког покрета у Србији. Свечани програм почиње 4. јула у 11 часова државном химном, затим ће говорити председник Градског одбора генерал Бацко Поповић, а предвиђен је и богат културно-уметнички програм и, од 12,30 часова, дружење учесника скупа.

Бојчинска шума је, без сумње, посебно природно благо, а с обзиром на историјски значај у животу нашег народа заслужује изузетну пажњу и преку потребу да буде одржавана и као туристички објекат. Досад су заслугу за то имали борачка организација Сурчина и локална власт, а одзив народа у свим приликама, нарочито током прославе Дана борца и Дана устанка народа Србије и сличних манифестација са културним садржајима, доказ су да традиција мора бити поштована у свим срединама.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.