Јулске свечаности

ДУХ СРПСКОГ НАРОДА НЕУНИШТИВ

У сусрет јулским устаничким данима када треба истаћи слободарски дух српског народа, његову спремност на одбрану слободе без обзира на жртве које су дате, имамо у нашој организацији, као и увек до сада, прецизне обавезе – стоји у писму које је председник СУБНОР-а проф. др Миодраг Зечевић упутио покрајинским, окружним и градским одборима СУБНОР-а.

„На свим манифестацијама, које ћемо организовати, треба указати на допринос нашег народа у неравноправној борби коју смо водили од 1941. до 1945. године. У тој борби извојевали смо, заједно са савезницима из антифашистичке коалиције, победу над фашизмом и његовим коалиционим сарадницима.

С обзиром на то да Седми јул, Дан устанка народа Србије, као и 4.јул, Дан борца, нису више државни празници предлажемо да се као и до сада положе венци и цвеће на спомен-обележја, споменике, бисте народних хероја и борце широм Србије.

Седми јул ће се традиционално обележити централном манифестацијом у Белој Цркви. Предлажемо да се, као и до сада, организује више регионалних манифестација: на Фрушкој Гори, Југу Србије, Врању, Радан планини, Источној и Југозападној Србији и другим значајним историјским местима.

Општински, градски и окружни одбори треба да  организују  и локалне прославе. Један број организација везује за ове празничне дане своје уобичајене активности: посете породицама погинулих и умрлих бораца, инвалидима, преживелим борцима и пострадалим у рату 1991-1999. године, што треба наставити.

Предлажемо да ове манифестације организујете са органима локалне самоуправе, војском, партијама које нашу борбу поштују и другим друштвеним организацијама. Надамо се да ће  скупштине локалне самоуправе изаћи у сусрет и финансијски помоћи ове манифестације. Предлажемо да се треба опредељивати за шире скупове и савременије садржаје, уз укључивање млађих генерација.

Посебну пажњу посветити сарадњи са средствима информисања, нарочито са локалним РТВ станицама“ – стоји у писму председника проф. др Миодрага Зечевића покрајинским, окружним и градским одборима СУБНОР-а.