САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 863088Укупно посета:
 • 2654200Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

ДУХ СРПСКОГ НАРОДА НЕУНИШТИВ

У сусрет јулским устаничким данима када треба истаћи слободарски дух српског народа, његову спремност на одбрану слободе без обзира на жртве које су дате, имамо у нашој организацији, као и увек до сада, прецизне обавезе – стоји у писму које је председник СУБНОР-а проф. др Миодраг Зечевић упутио покрајинским, окружним и градским одборима СУБНОР-а.

„На свим манифестацијама, које ћемо организовати, треба указати на допринос нашег народа у неравноправној борби коју смо водили од 1941. до 1945. године. У тој борби извојевали смо, заједно са савезницима из антифашистичке коалиције, победу над фашизмом и његовим коалиционим сарадницима.

С обзиром на то да Седми јул, Дан устанка народа Србије, као и 4.јул, Дан борца, нису више државни празници предлажемо да се као и до сада положе венци и цвеће на спомен-обележја, споменике, бисте народних хероја и борце широм Србије.

Седми јул ће се традиционално обележити централном манифестацијом у Белој Цркви. Предлажемо да се, као и до сада, организује више регионалних манифестација: на Фрушкој Гори, Југу Србије, Врању, Радан планини, Источној и Југозападној Србији и другим значајним историјским местима.

Општински, градски и окружни одбори треба да  организују  и локалне прославе. Један број организација везује за ове празничне дане своје уобичајене активности: посете породицама погинулих и умрлих бораца, инвалидима, преживелим борцима и пострадалим у рату 1991-1999. године, што треба наставити.

Предлажемо да ове манифестације организујете са органима локалне самоуправе, војском, партијама које нашу борбу поштују и другим друштвеним организацијама. Надамо се да ће  скупштине локалне самоуправе изаћи у сусрет и финансијски помоћи ове манифестације. Предлажемо да се треба опредељивати за шире скупове и савременије садржаје, уз укључивање млађих генерација.

Посебну пажњу посветити сарадњи са средствима информисања, нарочито са локалним РТВ станицама“ – стоји у писму председника проф. др Миодрага Зечевића покрајинским, окружним и градским одборима СУБНОР-а.

Print Friendly, PDF & Email

4 реаговања на Јулске свечаности

 • Lune каже:

  Brozova je ispričala zanimljivu priču da je tokom rata organizovala dva sastanka između Tita i Draže Mihajlovića, jedan u njenom selu u Kninu.
  „Oni su pričali i spavali jedan pored drugog na prostirkama od slame“, rekla je Jovanka.
  Sledećeg jutra, ipak, Titov ceo krug saradnika bio je skoro potpuno izbrisan kada je dignut u vazduh most kojim su prolazili. Jovanka je rekla da je bilo jasno da su Mihajlović i četnici želeli da iskoriste pregovore da uklone Tita i da posle toga više nije bilo pregovora.

 • Todor Pavlov каже:

  Srpski narod je tokom svoje istorije uvek dizao ustane protiv okupatora i ponovo će ako bude trebalo jel je Srpski narod slobodarski narod koji ima slobodarsku i antifašističu tradiciju.

 • pedjaza каже:

  Tog teškog i krvavog jula 1941. godine, ljudi širom Jugoslavije su kretatali u borbu i pridruživali se ustaničkim snagama protiv fašistiških okupatora. Oni nisu mogli znati šta ih u toj borbi čeka, niti koliko će trajati. Ipak, to nije uticalo na njihove odluke, jer kada je borba za oslobođenje u pitanju, nije bilo mnogo razmišljanja. Stoga je jasno da su svi oni zaslužili da se ovi julski datumi obeleže na prigodan način i da nikada ne zaboravimo njihovo junaštvo.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.