КАДА СЕ ВИЈОРИЛА СРПСКА ЗАСТАВА НА БЕЛОЈ КУЋИ

На данашњи дан пре 102 године Србија је добила почаст од Сједињених Америчких Држава, какву ниједна земља света није. Наиме српска застава се завиорила над Белом кућом у Вашингтону. Велики је то дан за нашу отаџбину, дан који слави пријатељство, разумевање и уважавање између америчког и српског народа.

Задивљен херојством једног, само по бројности малог народа, 28. председник Сједињених Америчких Држава др политичких наука Томас Вудро Вилсон је на четврту годишњицу Aустроугарске објаве рата Србији – 28. јула 1918. године прогласио Српски дан.

Тим поводом на свим институцијама, на челу са Белом кућом, виорила се српска тробојка. Колико је председник Вудро Вилсон ценио херојство српског народа најбоље сведочи његов проглас народу САД!

„Народу Сједињених Држава:

У недељу 28. јула навршава се четврта годишњица од дана када је одважни српски народ, пре него да се изложи лукавом и недостојном прогону припремљеног непријатеља, објавом рата Аустроугарске био позван да брани своју земљу и своја огњишта од непријатеља решеног да га уништи. Племенити је тај народ одговорио. Тако чврсто и храбро одупрли су се војним снагама земље десет пута веће по броју становништва и војној моћи, и тек када су три пута протерали Аустријанце и након што су Немачка и Бугарска притекле у помоћ Аустрији, били су приморани да се повуку преко Албаније. Иако је њихова земља била опустошена и њихови домови разорени, дух српског народа није био сломљен. Мада надјачани надмоћнијим силама, њихова љубав према слободи остала је неумањена. Брутална сила није утицала на њихову снажну одлуку да жртвују све за слободу и независност.“

„Примерено је да народ Сједињених Америчких Држава, привржен очигледној истини да је право народа свих држава, малих и великих, да живе сопственим животом и да бирају своје Владе, присећајући се да су начела за које се Србија витешки борила и пропатила иста она начела за која се залажу Сједињене Државе, поводом ове годишњице изрази на адекватан начин саосећење са овим потлаченим народом који се тако херојски одупирао тежњама германске нације да доминира светом. У исто време, не бисмо смели заборавити ни истородне народе велике словенске расе – Пољаке, Чехе и Југословене, који сада под владавином туђинаца, чезну за независношћу и националним јединством.“

„Ово се не може обележити на више прикладан начин до у нашим црквама.

И, зато, позивам народ Сједињених Америчких Држава, свих вера и вероисповести, да се окупе на својим месним богослужењима, у недељу 28. јула, у циљу исказивања саосећања са овим подјармљеним народом и њиховим истородницима у другим земљама, и да призовемо благослов свемогућег Бога за њих саме као и за циљ којем су се посветили.“ – закључио је Вилсон.

Томас Вудро Вилсон је четврти председник Сједињених Америчких Држава који је, поред Џорџа Вашингтона, Теодора Рузвелта и Џона Ф. Кенедија, добио улицу са својим именом у Београду, а на иницијативу председника Александра Вучића. Симболично, улица се налази у најновијем делу Београда („Београд на води“) што асоцира и на нову епоху односа две земље.

Посебно је важно истаћи велико пријатељство председника др Вудро Вилсона са нашим научником и почасним конзулом Србије у САД Михајлом Пупином, чијим несебичним трудом је обезбеђен велики број добровољаца за рат против Аустроугарске и огромна логистичка и војна помоћ, тако да постоје иницијативе да се у булевару Вудро Вилсона подигне споменик двојици великана

Иако је у пребурној историји цивилизације било тренутака када су се амерички и српски ставови по важним питањима размимоилазили,  ипак су претезали они моменти када смо били и политички и војни савезници и победници.

Пред српским и америчким народом данас је велика обавеза и изазов да градимо и јачамо пријатељство, уважавање и поштовање, на исти онај начин како су то чинили наши преци, и великани Михајло Пупин и Томас Вудро Вилсон.