ПОТСДАМСКА КОНФЕРЕНЦИЈА О ПОРАТНОМ ПОРЕТКУ БЕЗ ФАШИЗМА

Пре 75 година, 17. јула 1945. почела је Потсдамска Конференција победничких савезника. Као што је одлучено на Јалти снаге антихитлеровске коалиције положиле су темеље мира у поратној Европи, а све након војног уништења немачког фашизма. Преговарачи: Велика Британија, СССР и САД формулисали су услове поратног поретка Европе, који су требали да обезбеде да никада више фашизам и рат не могу понићи са немачког тла.
Циљеви су били: уништење војног потенцијала фашистичке Немачке и успостављање друштвеног поретка на основама разоружавања, уништења монопола, децентрализације и демократизације. Ово је такође осликавало вољу свих антифашиста, који су се у својим земљама борили за слободу од фашизма.
Поновно успостављање суверенитета у рату окупираних земаља резултирало је праведном територијалном реорганизацијом у централној Европи. С овим у вези, било је и питање пресељења дела немачке популације која је насељена на територије под немачком окупацијом.
На крају преговора британски Премијер Етли као и шеф совјетске државе Стаљин и амерички председник Труман, као представници победничких снага потписали су овај документ. Овај уговор, коме се касније прикључила и Француска, још увек представља политички оквир Европског поратног поретка.
Иако се не може не запазити, да је започињањем Хладног рата доста важних аспеката договореног занемарено, нарочито на западу, Потсдамски спорзум је ипак остао и јесте од пресудног значаја за све антифашистичке организације, па тако и за ФИР, све до данас.
Зато што:
Разобличава криминални карактер постојећих фашистичких организација и институција како је законски прописано у Нинбершком процесу;
Гарантује до дан данас интегритет територија, посебно Пољске западне границе;
Брани све покушаје одмазде, посебице између Пољске и Чешке Републике;
Именује профитере, велике индустријалце, банкаре и компаније у Немачком Рајху и њихову одговорност за фашистичке злочине и стога стоји на бранику сваком прекрајању историје;
Дефинише политичке основе антифашистичке демократске реорганизације у Немачкој;
То је документ победничке антихитлеровске коалиције, који је тековина војне победе и ослобођења узбуњених народа;
ФИР са својим чланством брани и браниће идеје Потсдамског споразума против свих који покушавају да оживе фашизам нарочито у центарлној и источној Европи и неће дозволити фалсификовање историје Другог светског рата. Тотално је неприхватљиво изједначавање Хитлера и Стаљина, фашизам са социјализмом, фашистичке убице и њихове жртве, као што је учињено у срамној резолуцији Европског парламента од 19. септембра 2019. године.
Народи Европе који су на својој кожи осетитли и поднели немачки империјалистичко-фашистички рат, не могу прихватити овакву ревизију и фалсификовање историје Другог светског рата.
За ФИР и његово чланство, сећање на Потсдамски споразум је обавеза да се офанзивно супротстави оживљавању фашистичких групација и идеологија, као и сваког облика фалсификовања историје антифашистичке борбе.

др Улрих Шнајдер