Горња Трешњевица

У селу Горња Трешњевица СУБНОР  Аранђеловца достојанствено је обележио формирање Првог шумадијског партизанског одреда и полагање прве партизанске заклетве. Тај свечани чин први пут је означио настанак једне нове регуларне ослободилачке војске у поробљеној Европи и касније је постао обавеза и устаљена пракса при формирању нових партизанских јединица и приликом пријема нових бораца у јединице НОР-а. Текст заклетве написао је Родољуб Чолаковић, а заклетву су положили борци Првог шумадијског партизанског одреда који је формиран 16. јула 1941. године у селу Горња Трешњевица код Аранђеловца.

И ове године тим поводом, у Горњој Трешњевици, родном селу народног хероја Милана Илића Жуће (Чиче шумадијског) одржан је комеморативни скуп на месту где је некада била кућа народног хероја, а коју су фашистички окупатори и домаћи издајници већ у септембру 1941. године спалили. Милан Илић Жућа је најпре је био заменик команданта Првог шумадијског одреда, затим командант одреда, а потом командант Петог батаљона Прве пролетерске бригаде. Погинуо је у борби са Немцима у месту Пјеновац код Хан Пијеска у Босни 21. јануара 1942. године. Животе у НОБ-у дали су и његов син и ћерка.

Поштујући рестриктивне мере окупљања, комеморативном скупу присуствовао је ужи круг чланова општинског одбора СУБНОР-а Аранђеловац. На споменик, на месту где је некада била кућа народног хероја Милана Илића положени су венци и одата пошта погинулим борцима у НОР-у. Присутнима је потпуковник у пензији Томислав Лукић, члан председништва Општинског одбора СУБНОР-а, говорио о херојству и слободарским идејама народа овог дела Шумадије надахнути херојским делима Карађорђа и Милоша Обреновића. Зато су сви покушаји ревизије историје од стране појединих, квази-историчара осуђени на пропаст.