САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 849505Укупно посета:
 • 2632270Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

НЕМАЦА  30  НА  ЈЕДНОГ  ПАРТИЗАНА!

Антифашизам је стална и непресушна одредница народа и државе Србије, славна борба против завојевача и њихових помагача у Другом светском рату инспирација за сва времена и све генерације.

Ово је закључак импознатне свечаности на легендарној Кадињачи изнад Ужица, где је у подне, 29.новембра, одржана државна свечаност поводом обележавања мученичке смрти на завејаној планини 1941.године радничког партизанског батаљона.

У тек основаној Ужичкој републици, неки месец после слободарске пушке која је одзвањала као позив побуњеног народа Србије, устаници разних занимања кренули су према завејаним врховима изнад Ужица да бране нејач и своју аутоктону власт испред хитлеровске надмоћне хорде. Тридесет нациста, опремљених тадашњим најмодернијим оружјем, јурнуло је на једног партизана готово голоруког – толики је био однос снага тог снежног дана на леденој планини.

Слободну територију Ужичке републике бранили су и делови две чете Посавског партизанског одреда и део Орашке чете Другог шумадијског партизанског одреда. Са Радничким ужичким батаљоном супротставили су се 342. пешадисјкој дивизији фашистичке армаде која је надирала од Бајине Баште.

Као успомена на храбре борце, на Кадињачи је 1952.године, на Дан републике, откривен споменик са петокраком у врху и костурницом у којој су сахрањени посмртни остаци неустрашивих партизана. Меморијални комплекс је постављан од 1977.до 1979. године. То ауторско дело вајара Миодрага Живковића  урађено је у камену и симболично приказује отпор завојевачима и вековну жудњу за слободом.

Комплекс је 1979. године отворио председник Тито, а не митингу је било  преко 100.000 људи.

Овогодишњег новембра државна свечаност је одржана у организацији Владе Србије и СУБНОР-а Србије.

Пред више хиљада људи говорио, је у име Владе, министар Александар Антић:
”Одајући пошту и признање  сенима бораца погинулим током Другог светског рата, жртвама фашистичког терора, шаљемо поруку садашњим и будућим генерацијама да никад не забораве дела и племените циљеве предака као завет за бољу и срећнију будућност”.

Представник Владе Србије је подвукао да се у Србији никад неће омогућити омаловажавање славне антифашистичке прошлости и у томе дао пуну подршку СУБНОР-у Србије у делатностима којима чувају традицију и тековине покрета који има и сва признања светске антихитлеровске коалиције.

На Кадињачи је говорио и председник Републичког одбора СУБНОР-а Србије, проф. др Миодраг Зечевић.

ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА СУБНОР-а  МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ ОДВОЈЕНО НА ОВОМ ПОРТАЛУ.

На спомен костурницу изгинулих партизана положени су венци. Министар Александар Антић у име Владе Србије, начелник Генералштаба Љубиша Диковић у име Војске Србије, представници Ужица и околних места, разних странака, затим чланови породица палих бораца.

Венац СУБНОР-а Србије положили су председник проф.др Миодраг Зечевић и чланови Председништва Драгомир Вучићевић и Душан Чукић.

Свечаност је одржана уз интонирање државне химне у извођењу оркестра Гарде и присуство почасног вода Војске Србије.

У уметничком делу програма учествовали су глумци из Београда и Ужица, хор ”Свети Сава” из Лучана и уз организацију Музеја из Ужица.

[nggallery id=62]
Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Кадињача

 • pedjaza каже:

  Činjenicva da se u organizaciju ovogodišnje manifestacije na Kadinjači uključila i Vlada Srbije, kao da su bile prisutne i vence položile delegacije mnogih druhih organizacija, političkih partija i lokalnih samouprava, kao i porodica poginulih boraca, ukazuje da borba na Kadinjači i danas uživa visok stepen poštovanje od strane velikog broja ljudi.
  U tom krajnje nepravednom odnosu snaga, gde je na jednog partizana dolazilo čak 30 vojnika nacističke Nemačke, velika je hrabrost bila i upustiti se u borbu, a kamo li nešto više od toga. Radnički partizanski bataljon užičkog kraja ušao je u legendu i postao simbol antifašističkog otpora naroda ovog kraja, pa i čitave Srbije.
  Memorijalni kompleks na Kadinači, jedno je od najvećih i najsvetlijih obeležja mučeničkog stradanja partizana od strane onih koji su došli da u tuđoj zemlji uspostave svoju vlast i njene građane pretvore u svoje podanike.
  Neka je večna slava svim poginulim partizanskim borcima na Kadinjači.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.