Кадињача

НЕМАЦА  30  НА  ЈЕДНОГ  ПАРТИЗАНА!

Антифашизам је стална и непресушна одредница народа и државе Србије, славна борба против завојевача и њихових помагача у Другом светском рату инспирација за сва времена и све генерације.

Ово је закључак импознатне свечаности на легендарној Кадињачи изнад Ужица, где је у подне, 29.новембра, одржана државна свечаност поводом обележавања мученичке смрти на завејаној планини 1941.године радничког партизанског батаљона.

У тек основаној Ужичкој републици, неки месец после слободарске пушке која је одзвањала као позив побуњеног народа Србије, устаници разних занимања кренули су према завејаним врховима изнад Ужица да бране нејач и своју аутоктону власт испред хитлеровске надмоћне хорде. Тридесет нациста, опремљених тадашњим најмодернијим оружјем, јурнуло је на једног партизана готово голоруког – толики је био однос снага тог снежног дана на леденој планини.

Слободну територију Ужичке републике бранили су и делови две чете Посавског партизанског одреда и део Орашке чете Другог шумадијског партизанског одреда. Са Радничким ужичким батаљоном супротставили су се 342. пешадисјкој дивизији фашистичке армаде која је надирала од Бајине Баште.

Као успомена на храбре борце, на Кадињачи је 1952.године, на Дан републике, откривен споменик са петокраком у врху и костурницом у којој су сахрањени посмртни остаци неустрашивих партизана. Меморијални комплекс је постављан од 1977.до 1979. године. То ауторско дело вајара Миодрага Живковића  урађено је у камену и симболично приказује отпор завојевачима и вековну жудњу за слободом.

Комплекс је 1979. године отворио председник Тито, а не митингу је било  преко 100.000 људи.

Овогодишњег новембра државна свечаност је одржана у организацији Владе Србије и СУБНОР-а Србије.

Пред више хиљада људи говорио, је у име Владе, министар Александар Антић:
”Одајући пошту и признање  сенима бораца погинулим током Другог светског рата, жртвама фашистичког терора, шаљемо поруку садашњим и будућим генерацијама да никад не забораве дела и племените циљеве предака као завет за бољу и срећнију будућност”.

Представник Владе Србије је подвукао да се у Србији никад неће омогућити омаловажавање славне антифашистичке прошлости и у томе дао пуну подршку СУБНОР-у Србије у делатностима којима чувају традицију и тековине покрета који има и сва признања светске антихитлеровске коалиције.

На Кадињачи је говорио и председник Републичког одбора СУБНОР-а Србије, проф. др Миодраг Зечевић.

ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА СУБНОР-а  МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ ОДВОЈЕНО НА ОВОМ ПОРТАЛУ.

На спомен костурницу изгинулих партизана положени су венци. Министар Александар Антић у име Владе Србије, начелник Генералштаба Љубиша Диковић у име Војске Србије, представници Ужица и околних места, разних странака, затим чланови породица палих бораца.

Венац СУБНОР-а Србије положили су председник проф.др Миодраг Зечевић и чланови Председништва Драгомир Вучићевић и Душан Чукић.

Свечаност је одржана уз интонирање државне химне у извођењу оркестра Гарде и присуство почасног вода Војске Србије.

У уметничком делу програма учествовали су глумци из Београда и Ужица, хор ”Свети Сава” из Лучана и уз организацију Музеја из Ужица.