Кадињача

Кадињача

ОДУЗЕТА СЛОБОДА ПРЕЧА ОД ЖИВОТА

На четрнаестом километру од Ужица борци Радничког батаљона су 29. новембра 1941. године пружили надљудски отпор неупоредиво надмоћнијем фашистичком непријатељу, бранећи Ужичку републику једину слободну територију у окупираној Европи у првим годинама Другог светског рата.

Представници Владе Србије, Војске, органа локалне власти, СУБНОР-а и многобројни грађани одали су почаст неустрашивим партизанима којима је одбрана отете слободе била преча од живота.

На Кадињачи изнад Ужица у част слободара, приређен је и пригодан уметнички програм.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић рекао је да је био претежак задатак за неколико стотина бораца Пекарске, Кројачко-обућарске, Ткачке и Железничке чете пред 3.000 немачких војника који су, у том тренутку, располагали најсавременијим наоружањем. Око два сата борци Радничког батаљона пружали су отпор хитлеровској армији и успели да омогуће да се Врховни штаб народноослободиилачке војске и партизанска болница евакуишу са слободне територије успостављене у Ужицу и околишу.

Партизани су били свесни да повратка са Кадињаче нема, али ти честити радници, обични људи којима је рат наметнуо улоге које нису желели, нису имали другог избора сем да следе своја уверења и осећај дужности.

Седам дана пре битке на Кадињачи Раднички батаљон је остао без чете радника фабрике оружја који су, заједно са грађанима Ужица, изгинули приликом страшне експлозије у трезорима Народне банке у којима је била смештена партизанска фабрика муниције. Наша дужност и обавеза је да се сећамо и исказујемо поштовање њиховом жртвовању, јер само тако можемо бити достојни слободе која је плаћена људским животима“ – рекао је градоначелник.

На народном окупљању говорио је и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање борачка и социјална питања Зоран Антић и поред осталог нагласио:

Одајући почаст Радничком батаљону сведочимо о нашем духовном и народном идентитету који смо и у претходним вековима добровољно стварали љубоморно чувајући слободу и опстанак“.

Заменик председника СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић је рекао да Србија славећи 75 година победе над фашизмом никада временски није дуже уживала плодове слободе као сада:

СУБНОР Србије у преко седам деценија дугом постојању са сада преко 130.000 чланова поносно чува, негује и развија културу сећања на славну ослободилачку и антифашистичку прошлост“.