САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 843694Укупно посета:
  • 2617839Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ОДУЗЕТА СЛОБОДА ПРЕЧА ОД ЖИВОТА

На четрнаестом километру од Ужица борци Радничког батаљона су 29. новембра 1941. године пружили надљудски отпор неупоредиво надмоћнијем фашистичком непријатељу, бранећи Ужичку републику једину слободну територију у окупираној Европи у првим годинама Другог светског рата.

Представници Владе Србије, Војске, органа локалне власти, СУБНОР-а и многобројни грађани одали су почаст неустрашивим партизанима којима је одбрана отете слободе била преча од живота.

На Кадињачи изнад Ужица у част слободара, приређен је и пригодан уметнички програм.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић рекао је да је био претежак задатак за неколико стотина бораца Пекарске, Кројачко-обућарске, Ткачке и Железничке чете пред 3.000 немачких војника који су, у том тренутку, располагали најсавременијим наоружањем. Око два сата борци Радничког батаљона пружали су отпор хитлеровској армији и успели да омогуће да се Врховни штаб народноослободиилачке војске и партизанска болница евакуишу са слободне територије успостављене у Ужицу и околишу.

Партизани су били свесни да повратка са Кадињаче нема, али ти честити радници, обични људи којима је рат наметнуо улоге које нису желели, нису имали другог избора сем да следе своја уверења и осећај дужности.

Седам дана пре битке на Кадињачи Раднички батаљон је остао без чете радника фабрике оружја који су, заједно са грађанима Ужица, изгинули приликом страшне експлозије у трезорима Народне банке у којима је била смештена партизанска фабрика муниције. Наша дужност и обавеза је да се сећамо и исказујемо поштовање њиховом жртвовању, јер само тако можемо бити достојни слободе која је плаћена људским животима“ – рекао је градоначелник.

На народном окупљању говорио је и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање борачка и социјална питања Зоран Антић и поред осталог нагласио:

Одајући почаст Радничком батаљону сведочимо о нашем духовном и народном идентитету који смо и у претходним вековима добровољно стварали љубоморно чувајући слободу и опстанак“.

Заменик председника СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић је рекао да Србија славећи 75 година победе над фашизмом никада временски није дуже уживала плодове слободе као сада:

СУБНОР Србије у преко седам деценија дугом постојању са сада преко 130.000 чланова поносно чува, негује и развија културу сећања на славну ослободилачку и антифашистичку прошлост“.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.