КАРПОШ, СИМБОЛ ЗАЈЕДНИЧКЕ БОРБЕ СРБА И МАКЕДОНАЦА

У Биљачи, селу на крајњем југу централне Србије, општине Бујановац, обележена је 79. годишњица погибије народног хероја Другог светског рата Христијана Тодоровског Карпоша. Овај млади борац, симбол бунта и непокорности, антифашиста у души, стицао је своја прва ратна искуства у Кукавичком партизанском одреду. Израстао је у легендарног борца за слободу и био један од покретача партизанске борбе у Кумановском крају, данашње Северне Македоније. Као командант Кумановског партизанског одреда Карпош је погинуо у борби против утврђене бугарске полиције у ослобађању села Биљача 7. фебруара 1944. године. У памћењу његових сабораца са југа Србије и из Кумановског краја, Карпош је остао као истински народни херој.

Говорећи о Карпошу, председник Општинског одбора СУБНОР-а Бујановца, Димитрије Димитријевић, говорио о његовом великом доприносу буђењу антифашистичког покрета у кумановском крају и посебно наглашава да је он један од симбола заједничке борбе партизана данашњег Пчињског округа и Куманова. Подсетио је да поред ове спомен-бисте у Биљачи постоји још један велики споменик у селу Пелинцу, на путу Прохор Пчињски – Старо Нагоричане, посвећен заједничкој антифашистичкој борби Срба и Македонаца. Димитријевић је хронолошки изнео један број података о борби против окупатора у овом крају и формирању Кумановске чете у селу Сливница код Врањске Бање. Подсетио је и да су аутори монографије о 70 година СУБНОР-а Врања у архивској грађи наишли на интересантно сећање борца из врањског краја Мирка Николића на његов сусрет са Карпошем који му је остао у трајној успомени.

Крај спомен-бисте Х.Т.Карпошу, која се налази у дворишту Основне школе „Десанка Максимовић“ у Биљачи, венце и цвећа положиле су делегације: Савеза бораца Куманова, Војних и полицијских ветерана Куманова, СУБНОР-а Пчињског округа, Градског одбора СУБНОР-а Врања, коју је преводио председник, бригадни генерал Зоран Лубура, и Општинског одбора СУБНОР-а Бујановца, на челу са председником Димитријем Димитријевићем.

Након одавања почасти, срдачно дружење делегација из Врања, Бујановца и Куманова настављено је у просторијама Основне школе у Биљачи где је и сачињен договор о заједничкој и детаљној обнови овог Спомен-обележја Карпошу, а поводом 80. годишњице погибије, коју ћемо заједнички и достојанствено обележити наредне године.

07.02.2023. Биљача