САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 823597Укупно посета:
 • 2575810Укупно прегледа:
 • 2Тренутно посетилаца:

АГРЕСИЈА ИМА ИМЕ!

Клуб генерала и адмирала је упутио писмо потпредседнику Владе и министру одбране Александру Вучићу.

„Клуб генерала и адмирала Србије више година чини напоре да високи функционери државне администрације Републике Србије, а посебно председник Републике, премијер, министар одбране и начелник Генералштаба Војске Србије, поштују дефиницију појма „агресија“ усвојеној на седници Генералне скупштине Организације уједињених нација. Резолуција 3314/29-1974.године.

Према члану 3. наведене Резолуције акте агресије представља: (1) инвазија или напад оружаних снага једне државе на територију друге државе или свака војна окупација, макар и привремено, која произађе из такве инвазије или напада, или анексија територије или дела територије друге државе употребом силе; (2) бомбардовање територије неке државе од стране оружаних снага друге државе или употреба ма ког оружја од стране једне државе против територије друге државе, блокаде лука или обале једне државе од стране оружаних снага друге државе; (3) напад оружаних снага на копнене, поморске или ваздухопловне снаге, поморску или ваздушну флоту друге државе; (4) употреба оружаних снага једне државе које се с пристанком земље пријема налазе на територији ове последње, противно условима предвиђеним у споразуму, односно остајања тих снага на територији земље пријема и после истека споразума; (5) радња једне државе која своју територију стави на располагање другој држави да би је ова користила за извршење акта агресије против треће државе; (6) упућивање од стране, односно у име једне државе, оружаних банди, група, нерегуларних војника или најамника, који против друге државе врше акте оружане силе толико озбиљно да се…

О овом проблему је аргументовано говорио генерал-пуковник Спасоје Смиљанић у свом реферату на Округлом столу „Од агресије до сецесије“, одржаном 23. марта 2013. године у Сава-центру у организацији Београдског форума за свет равноправних, Клуба генерала и адмирала Србије и Савеза удружења бораца НОР-а. Том скупу, нажалост, није присуствовао нико из Министарства одбране и Војске Србије, а сматрамо да би реферате чланова клуба требало објавити у неком од војних часописа.

Из познатих политичких разлога претходна администрација, на челу са председником Републике, наше напоре и аргументе је игнорисала а појам „НАТО агресија“ био је табу тема. Дакле, НАТО је 1999. године извршио све наведена акте који представљају агресију, а бомбардовање је само један од тих аката. Агресија траје до данас, јер су Косово и Метохија, као нераскидиви део Републике Србије, окупирани, супротно Резолуцији Савета безбедности 1244.

Клуб генерала и адмирала Србије поздравља Ваше ставове да се НАТО агресија на СР Југославију именује правим именом. Очекујемо да ћете обезбедити да Ваш став и пример прате и одговарајуће високе личности Владе Србије, Министарства одбране и наше Војске. У том смислу, охрабрени смо да је и Магазин „Одбрана“ најзад „пробио лед“ у последњем броју у два прилога „бомбардовање“ и „кампању“ назвао НАТО агресијом“ – стоји у писму Клуба генерала и адмирала, који је питписао председник Скупштине генерал-потпуковник у пензији Љубиша Р.Стојимировић.

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Клуб генерала и адмирала

 • Lune каже:

  Postoji interna i eksterna ogavna agresija..prema, najduzem miru, i najvecem razvoju i napretku u istoriji “ovih prostora”..sto, ukljucuje i Srbiju.
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  Osveštan hram u Generalštabu!
  “..Vojska je uvek služila svome narodu, a sada, posle pauze od sedam decenija, uvođenjem sveštenika, ponovo potvrđuje tu istinu – rekao je patrijarh srpski Irinej prilikom osvećenja bogoslužbenog prostora u Generalštabu VS..”

 • pedjaza каже:

  Agresija se mora nazvati svojim pravim imenom, budući da je njen sadr\aj jasno definisan odgovarajućom rezolucijom Ujedinjenih nacija. Termini kao što su: “vojna intervencija”, “oružana akcija”, “gađanje vojnih ciljeva” i sl. ne mogu da se koriste kada je u pitanju ono što je NATO pakt učinio prema SR Jugoslaviji i Srbiji.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Ведро
06:3116:13 CET
ПонУтоСре
min 10°C
19/14°C
20/13°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.