САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863917Укупно посета:
  • 2655531Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

СИМБОЛ ЧОВЕЧНОСТИ

Да доброчинство гружанских домаћина предратног комунисте Живадина Несторовића и старог солунског ратника Адама Терзића према пријатељима Јеврејима др Владиславу Барону и његовој супрузи Регини који су на дохват  четничких „црних тројки“ и немачке посаде у Книћу били скривани 1941/42 годину није заборављено, говори и новооткривени споменик који је на остацима куће Несторовића подигао СУБНОР.

Поводом 75 година ослобођења Груже и Кнића од немачких фашиста и њихових слугу, уз велики број грађана, представнике локалних самоуправа Крагујевца и Кнића, СУБНОР-а из општина Рача, Аранђеловац, Кнић, Топола, Крагујевац, делегације СУБНОР-а Србије, потомака учесника НОР-а спомен обележје су открили помоћник градоначелника Крагујевца Александар Штајн, потпредседник СУБНОР-а Србије Жељко В. Зиројевић и Иван Несторовић, председник СУБНОР-а Кнић.

Зиројевић је истакао да се дуго времена крила истина о заједничком живљењу и борби Срба и Јевреја и да је захваљујући записима Народног хероја Мијалка Тодоровића Плавог и Владана Несторовића изашла на видело истина која није одговарала онима којима је сметао НОБ и Живадин Несторовић кога је убила четничка „црна тројка“.

Помоћник градоначелника Крагујевца Александар Штајн истакао је захвалност Амбасади Израела у Београду, СУБНОР-у што је успео да истраје у проналажењу истине и подигне јединствени споменик не само у Шумадији већ и Србији са упечатљивом симболиком – црвеном звездом петокраком и Давидовом звездом.

Прочитано је и писмо које је у име Савеза јеврејских општина Србије упутио председник Роберт Сабадош истичући да Живадин Несторовић са пуним правом носи назив „праведник међу народима у свету“.

Књижевница Јасмина Ан Јовановић је прочитала поему „Гружа вечну љубав пружа“.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.