Прослава Београда

ХЕРОЈИ СУ ДОНЕЛИ СЛОБОДУ

Београд, главни град наше отаџбине, достојанствено је прославио 75. годишњицу ослобођења од фашистичког немачког окупатора и његових сарадника из домаћих редова.

Борба за ослобођење Београда представља једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом светском рату, а трајала је од 12. до 20. октобра 1944. године.

Ослобађањем Београда окончана је 1.287 дана дуга немачка окупација главног града Југославије. У току тих борби погинуло је 2.953 припадника НОВЈ и 976 припадника Црвене армије, док је далеко више погинуло током читаве операције.

ВУЧИЋ: МИ СМО НАРОД ПОБЕДНИКА

Централна свечаност поводом Дана ослобођења одржана је у Великој дворани Центра Сава где је говорио Председник Републике Александар Вучић. Такође и председник Владе Руске Федерације Дмитриј Медведев који једошао у Београд да подели заједничку радост и потврди непоколебљиво пријатељство две државе и народа.

Обраћајући се импозантном скупу у присусутву угледних личности и представника ветеранских организација и дипломатског кора, Председник Републике Александар Вучић, је између осталог, рекао:

Србија зна колика је цена слободе, јер ју је увек куповала крвљу свог народа и зато своју слободу никада никоме неће дати.

Срби су народ хероја, победника и народ који је реч слобода донео на Балкан. После 75 година, знамо да не постоји нешто што се зове полуслобода, полунезависност, полусамосталност. Слобода је једна, цела, не дели се на парче. Или је имаш, или је немаш. Слободан је само онај који сам одлучује о свом путу, интересима и судбини. Ми који смо слободу платили гробовима, то најбоље знамо.

Чување те слободе је тешко, некада мукотрпно, и уз плаћање неке цене, али никада та слобода неће бити изневерена и никада неће бити изневерени гробови наших предака који су се за њу борили.

Србија у временима када није имала снаге умела да побрка историју и своје место у њој, али данас поново стоји у својој историји уз истину, правду и свесна обавезе да памти и да се својих хероја неће никада одрећи јер Срби немају лошу прошлост, па да је жале.

Ми нисмо ти који желе да узму нечију слободу, јер превише ценимо своју да бисмо је ускратили некоме. Нећемо да нам узму слободу, наше интересе, чуваћемо и сачувати нашу Србију, одбранићемо наше националне интересе, чуваћемо и бранићемо наш народ и на Косову и Метохији и на сваком другом месту где су права наших људи угрожена.

У Београдској офанзиви око 4.000 Црвеноармејаца и српских партизана пало је за слободу.

То је дуг који нам је остављен – да знамо шта је и колико коштало и да никада никоме слободу више не дамо.

Ако нас је тај страсни рат, са милионима жртава нечему научио то је да слобода нема своју цену, јер су њена супротност ропство, логори од Аушвица до оног који нас највише боли због масовног убиства Срба, Јасеновца.

Ниједан народ није се дигао против окупатора тако масовно као српски, где год да је живео, а да мере одмазде за Србе нису важиле нигде у Европи, а посебно у НДХ где је спровођен монструозан план њихових елита – да трећину Срба покатоличе, трећину протерају, трећину ‘ставе под нож‘.

И зато је победа из октобра 1944. већа и значајнија јер се значила победу не само над Немачком, већ и над свим њеним савезницима.

Тог октобра у Београду су се срели Партизани из Поморавља, са Космаја, Шумадије и Лике.

Српски народ после толико жртава жели да живи у слободи, да у тој слободи расте, рађа се и побеђује, али не у борбама и рату, већ у економији и спорту.

Ако некоме не треба претити то је Србија, превише смо уложили да бисмо се слободе одрекли и тиме препустили борце забораву“ – рекао је Председник Републике на свечаној академији у Центру Сава.

МЕДВЕДЕВ: ХВАЛА ШТО ПРИЈАТЕЉСКИ ЧУВАТЕ КУЛТУРУ СЕЋАЊА

Председник Владе Руске Федерације Дмитриј Медведев, који је поводом 20. октобра био у званичној пријатељској посети нашој земљи, истакао је у Центру Сава:

Током целе историје морали смо да бранимо наше земље, да ратујемо, иако то никад нисмо желели, чували смо своје земље и помагали једни другима.

Тада смо били јако блиски и уверен сам да ће тако бити заувек. Овај празник веома је важан за наше земље.

Ослобађање Београда био је изванредан подвиг, а сећање на оне који су мир и слободу исковали веома је важно, јер су очување истине о догађајима тог времена, отворен и поштен начин разговора о томе једини лек против покушаја фалсификовања историје.

Памтимо логоре, масовна стрељања. Сваки Србин ће се увек сећати Крагујевца. О томе се мора говорити отворено, без политичких и других моделирања.

Чување слободе је, тешко, некада мукотрпно, и уз плаћање неке цене, али никада та слобода неће бити изневерена и никада неће бити изневерени гробови наших предака који су се за њу борили.

Драги ветерани, драги пријатељи, веома је емотивно бити на овој сцени нарочито после обраћања оних који су ослободили овај град и филма који сведочи о изванредном подвигу људи који су се борили за ослобођење Београда, оних који су се изборили за мир. Прошло је 75 година од тада. Али, ми схватамо да је победа извојевана захваљујући хероизму и одважности оних који седе у овој сали и оних којих одавно нема међу нама. Зато је толико и вредна та победа. И важно је сећање, сећање на оне који су ту победу створили исковали.

Најбоље сећање на све који су положили своје животе јесте да се прича о томе шта се догађало, очување истине.

Овај празник славимо заједно и Русија је захвална што чувате успомене на хероје који су извојевали слободу у Другом светском рату“ – рекао је председник Владе Руске Федерације Дмитриј Медведев.

У Центру Сава је приказан документарни филм о ослобађању Београда, а у програму су учествовали ансамбли и оркестри Министарства одбране Руске Федерације у свету признати „Александров“ и Министаства одбране Републике Србије „Бинички“ и Београдске опере.

На гробљу ослободилаца Београда гост из Русије, заједно са премијерком Аном Брнабић, поклонио се сенима погинулим црвеноармејцима и партизанима који су изгубили живот у ослобађању од фашиста главног града у октобру 1944.

На сам дан ослобођења, на комеморативној свечаности, уз највише државне почасти на Гробљу ослободилаца Београда венац су у име СУБНОР-а Србије положили заменик председника Видосав Ковачевић, један од учесника ондашњих борби Михаило Миша Мирковић и чланица Председништва Душанка Лукић Хавелка.

Венац наше патриотске антифашистичке организације положен је и на Авали на споменик погинулој 18-то чланој војној делегацији Совјетског Савеза међу којима су се налазили и Народни хероји Југославије маршал Сергеј Бирјузов и генерал Владимир Жданов, који су долазили на прославу 20. годишњице ослобођења Београда од фашиста.

На Вождовцу уз пригодан говор министра Зорана Ђорђевића откривена је спомен плоча Јагошу Жарићу, команданту Прве пролетерске бригаде која је учествовала у ослобађању нашег главног града 1944. године а Градска скупштина се одазвала молби многобројних грађана и СУБНОР-а Србије да истакнути партизански ратник добије и на тај начин опште признање.