САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 855201Укупно посета:
  • 2641118Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЈЕДИНСТВЕН ФРОНТ ПРОТИВ ФАШИСТА

На свечаној академији, одржаној у београдском Центру Сава, поводом дана ослобођења Београда од немачких фашиста и њихових помагача из домаћих редова у Другом светском рату, говорио је и борац – учесник у тешким биткама за ослобођење отаџбине – пуковник Зденко Дупланчић.

Свој 15-ти рођендан дочекао сам 18. октобра 1944. године, два дана пре ослобођења Београда, учествујући у уличним борбама за овај град.

У то време био сам борац, помоћник на тешком митраљезу „Бреди“ у пратећој чети II Црногорског батаљона I Пролетерске НОУ бригаде.

Пут до ослобођења Београда водио нас је преко Палисада и Златибора, Ваљева и Уба, до Младеновца и Раље. Речено је да ће наша бригада бити прва која ће ући у Београд као и да ће ударити на главном правцу напада садејствујући са јединицама Црвене Армије, којој смо се дивили.

Сазнање да ћемо са њима у бој ићи раме уз раме, код нас је још више дигло морал и грејало нам срца.

Након борби око Раље 12. октобра истерујемо Немце и ујутру долазимо на железничку станицу где се сусрећемо са Црвеном Армијом и од тог момента до краја Београдске операције смо били заједно.

При првом сусрету Руси су били мало опрезни,али када су схватили ко смо, настало је грљење, љубљење и братимљење.

И памтим, као да је било јуче, наше борбе и херојство наших и совјетских бораца у испуњењу јасног задатка.

ПОМОЋ НА СВАКОМ КОРАКУ

Бањички вис – Дедиње – Аутокоманда – Славија Скупштина – Скадарлија – Главњача и на крају Калемегдан. Знали смо да долазак до Калемегдана значи да је Београд очишћен и ослобођен. Велику улогу у борбама за Београд имали су грађани Београда, нарочито омладина. Храбро су нас водили кроз улице, показујући где су се Немци утврдили и како да им приђемо.

Најжешћи окршаји су се водили око Скадарлије и око Народног позоришта које је три пута падало назад у руке Немцима.

У борбама код Скадарлије мој II црногорски батаљон имао је 12 погинулих и више рањених.

Након Скадарлије, напад на Главњачу води нас доњом страном града Јевремовом улицом.

После вишечасовне тешке борбе, и уз помоћ храбрих Београђана који су нам омогућили приступ згради, непријетељ је навече савладан јуришем наших бомбаша.

Том приликом погинуло је 28 непријатељских војника, а заточеници у злогласном Гестапоу, су спасени.

По заузимању Главњаче, 20. октобра око 10 часова, стижемо код Споменика Победника, на Калемегдану. Београд је ослобођен.

Дана 27. октобра врховни командант НОВ и ПОЈ маршал Јосип Броз Тито са члановима врховног штаба, извшио је свечану смотру постројених једница на Бањичком вису учесника битке за ослобођење Београда. Рапорт врховном команданту предао је генерал Пеко Дапчевић.

УСПОМЕНЕ НЕ БЛЕДЕ

Од ослобођења Београда прошло је 75 година, сећања на пале другове и на братство са руским народом не бледе. То је још једна потврда да наше везе стоје, а дух слободе и победе остаје као сведочанство за будућа поколења.

Поносан сам да данас као ветеран стојим пред вама. И изузетна ми је част да је последњих неколико година однос државе према нама онакав какав треба да буде. СУБНОР Србије са 130 000 чланова, носилаца часног Сретењског ордена Републике Србије, одликован је од стране Председника Републике Србије Александра Вучића у јубиларној 70-ој годишњици постојања ове ветеранске, међу најстаријим од Другог светског рата, организације, и наше Владе Повељом “Српски ратник” за очување антифашизма и ширење угледа Србије у антифашистичком свету. Наша борачка организација препозната је у Европи и свету као државотворна, патриотска, народноослободилачка организација. Велико признање нама је доделила и Међународна федерација антифашиста са седиштем у Берлину.

Много је изазова у условима у којима наша организација делује у времену у коме живимо, али и даље ћемо бити доследни наследници традиција и чувари културе сећања на почетке, организаторе и учеснике оружаног устанка у Србији, на народоноослободилачки покрет и НОБ у целини“ – рекао је Зденко Дупланчић на свечаној академији у Београду.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.