Нови Сад

ГЕНЕРАЦИЈЕ ЧУВАЈУ ТРАДИЦИЈУ

СУБНОР града Новог Сада обележио је 75 година ослобођења од фашизма у Другом светском рату.

На споменик учесницима НОР-а и жртвама фашизма и споменик Новосадском партизанском одреду венац је положио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, затим припадници Војске Србије, СУБНОР-а и других организација.

На свечаној академији Јован Бабовић, члан Председништва Градског одбора, нагласио је: „Наша је обавеза да за будуће генерације сачувамо сећање на велике победе, жртве и остварене успехе. Сведоци смо да има покушаја прекрајања историје, али антифашистички дух и његове вредности су трајно опредељење“.

Скупу се обратио и председник Покрајинског одбора СУБНОР-а Светомир Атанацковић.

Заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић је указао на обавезу да не заборавимо све оне који су дали живот у борби за ослобођење Новог Сада који данас корача корацима слободе.

Новом Саду је уручена повеља коју СУБНОР Србије додељује за допринос у развијању и осавремењивању традиција ослободилачких и одбрамбених ратова и очувању тековина антифашистичке борбе Србије.

Заменик председника СУБНОР-а Србије, Видосав Ковачевић који је борцима НОР-а доделио Медаље борца и истакао да „захвалност за то што 75 година живимо у слободи дугујемо борцима Народноослободилачке војске и Црвене aрмије. СУБНОР Србије са поносом чува и развија културу сећања на нашу славну партизанску и антифашистичку прошлост. Сведоци смо покушаја прекрајања историје, али имамо подршку Председника државе и Владе Србије и то нам даје снагу да лакше носимо барјак антифашизма и слободарства“.