САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 844353Укупно посета:
  • 2620879Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЧАС ИСТОРИЈЕ У ШУМАРИЦАМА

Јуначка Шумадија традиционално је прославила победу над фашизмом у Другом светском рату низом масовних манифестација на некадашњим бојиштима где су Народноослободилачка партизанска војска и Црвена армија корак по корак, у заједничком строју, скидале нацистичке окове и вишегодишње претње домаћих слугу током Другог светског рата.

Централна свечаност одржана је у Шумарицама, крај каменог споменика који сведочи о страдању крагујевачке школске омладине на почетку нацистичке окупације. Одржан је час историје као доказ културе сећања да се страдалници, невина младеж и цивили доведени пред стрељачки строј фашиста уз пратњу домаћих џелата, никад неће заборавити. Положени су венци државног врха, Војске, СУБНОР-а Србије, градова побратима, амбасада акредитованих у Београду.

Изведен је и пригодан програм посвећен  херојима ратне трагедије, а у центру Крагујевца, на гробницу ослободилаца Шумадије, венце су положиле делегације Војске Србије, Скупштине града, СУБНОР-а Србије, Крагујевца, Шумадије, Раче, Аранђеловца, Куршумлије, Свилајнца, Краљева, Сокобање, Адашеваца, чланови породица погинулих бораца и хероја, представници Удружења и политичких парија.

Скупу се обратио потпредседник Жељко В. Зиројевић евоцирајући успомене на славну заједничку борбу партизана и совјетских Црвеноармејаца.

Градоначелник Радомир Николић приредио је пријем за слободаре и истакао да заслуге победника никад не могу бити заборављене.

У насељу Багремар где су већ почетком окупације 1941. године Немци и љотићевци стрељали преко 120 Јевреја, Рома и Срба, само зато што су припадали другој националности и нису прихватали нацистичку идеологију, одата је пошта.

На споменик који је подигао СУБНОР Крагујевца, венце су положили представници Градске скупштине, Амбасаде Израела, породице стрељаних…

Комеморација је одржана и у селима Илићево, Маршић и Грошница где су Немачки фашисти и њихове слуге 19. октобра 1941. године почели казнену експедицију и стрељали 415 људи.

У Опорници, где је Црвена армија заједно са партизанима кренула у ослобађање Крагујевца, положени су венци на споменике бораца.

Пред централним спомен обележјем погинулим Црвеноармејцима присутнима се обратио подпредседник СУБНОР-а Србије Жељко В. Зиројевић који је истакао нераскидиву везу Србије и Русије.

На Палилулском гробљу откривен је споменик Црвеноармејцима који су заједнички подигли СУБНОР Крагујевца, Амбасада Азербејџана и СКАНУ.

Комеморацији је поред многобројних ученика средњих школа, присуствовао и 93-годишњи Власта Божиновић учесник борби за ослобођење Крагујевца.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.