САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863344Укупно посета:
  • 2654591Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ГРУЖА НИКАД НЕ ЗАБОРАВЉА

У Книћу, на месном гробљу, сахрањени су уз војне почасти посмртни остаци револуционара, предратног комунисте и једног од оснивача КПЈ за Срез гружански Живадина Несторовића кога је мучки убила четничка „црна тројка“ 1943. године.

Уз присуство великог броја грађана из целе Груже, представника свих општинских одбора СУБНОР-а из Шумадије, представника Руског центра за науку и културу, од Живадина Несторовића се опростио његов унук Иван Несторовић. А у име СУБНОР-а, који је био главни организатор и носилац активности, пук.проф. Жељко В. Зиројевић: „Исправљамо вишедеценијску неправду према великом антифашисти, родољубу и револуционару Живадину Несторовићу који је заједно са Адамом Терзићем, Рајицом Ђекићем, својим сином Владаном и уз помоћ Станислава Сремчевића Црног и Мијалка Тодоровића, народних хероја, формирао КПЈ за Срез гружански 1940. године. Сужањ Бањице, илегалац, Живадин је убијен од четника. Више од 70. година се његово име и злехуда судбина нису спомињали. Из којих разлога то је било познато само онима који су то забрањивали. Коначно је правда тријумфовала, истина пронашла пут, а Живадинови посмртни остаци полажу се у гробницу поред његових најближих. Гружо, памти и не заборави.“

Венце на гробницу су положиле делегације СУБНОР-а Србије, Шумадије, Крагујевца, Раче, Аранђеловца и Тополе, Руског центра за науку и културу, породица Несторовић и грађани Груже. Сахрани је присуствовао и одао пошту првоборац Владислав Влада Сретеновић.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Кнић

  • pedjaza каже:

    Ovo je jedan u nizu priemra zločina crnih trojki četnika Draže Mihailovića, za čiju rehabilitaciju se neke organizacije i pojedinci tako zdužno zalažu.
    Oni često traže dokaze tih zločina, kojih ima, nažalost, na svakom koraku, baš kao što je i ovaj u Kniću.
    Upravo zato, Draža Mihailović i njegovi koljači, koji su kamama oduzimali ljudske živote boraca protiv fašizma, nikada bi bi smeli da budu rehabilitovani.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.